Папа Франциск: Грижата за човека и околната среда е морален дълг

The photo is from the archive.

Папата прие група нови посланици към Светия престол за представянето на акредитивните си писма. В словото си към тях Франциск начерта водещите линии на дипломацията на папата.

Дипломатите са от основно значение за придружаването на света, който се бори с „нови етични предизвикателства“, докато Светият престол не спира да работи „за свят, в който човешката личност е поставена в центъра“. Това подчерта папа Франциск в словото си към група нови чуждестранни посланици, акредитирани при Светия престол, очертавйки предизвикателствата за папската дипломация, като пандемията, семейството, културата на грижата, многостранността, човешката екология.

Посланиците, представящи акредитивните си писма, са от Сингапур, Зимбабве, Бангладеш, Алжир, Шри Ланка, Барбадос, Швеция, Финландия и Непал. Папата им благодари за присъствието, като се има предвид, че пътуванията заради пандемията от коронавирус са много трудни и подчерта: „Поради пандемията социалната и икономическа криза стана още по-сериозна в целия свят. В личен план мнозина са загубили близки и поминък. По-специално семействата се сблъскват със сериозни икономически трудности и често нямат адекватна социална защита“.

Според папа Франциск пандемията „ни накара да осъзнаем повече нашата взаимозависимост и затова докато се опитваме да излезем от настоящата криза“, трябва да работим за развитието на „културата на грижата, която да формира нови взаимоотношения в услуга на солидарността, зачитането на човешкото достойнство, взаимопомощта и социалната справедливост“.

Папа Франциск посочи и трудностите на международната общност, неспособна да се изправи пред общи решения по въпроси като „миграцията и изменението на климата, както и хуманитарните кризи, които често произтичат от това“, както и върху „икономическия дълг в тежест на много държави, които се борят, за да оцелеят“, но също и „ екологичния дълг, който – посочи папата – дължим на самата природа, както и на хората и страните, засегнати от упадъка на околната среда, причинен от човека и загубата на биологично разнообразие“.

Това са проблеми – открои Франциск – които „не са просто политически или икономически, а въпрос на справедливост, на морален дълг между поколенията, тъй като се отнасят до света, който оставяме на децата си, и поради тази причина е важна работата на дипломатите в развитието на глобален консенсус в този смисъл“.

Но какво прави Светият престол във всичко това? Той „подкрепя всички усилия за изграждане на свят, в който човешката личност е в центъра, финансирането в услуга на цялостното развитие и Земята, нашият общ дом, която трябва да бъде защитена и обгрижвана“. Освен това – добави папата – чрез своите образователни дейности, благотворителността и здравеопазването по целия свят Църквата работи в полза на общото благо, насърчавайки развитието на индивидите и народите и по този начин се опитва да допринесе за каузата за мира“.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal