Папата насърчава списанието на йезуитите: Истинско духовно преживяване

Папа Франциск изпрати послание по повод възобновяването на публикациите на испански език на йезуитското периодично издание La Civiltà Cattolica, през годината, в която Обществото на Исус отбелязва 500 години от обръщането на свети Игнаций от Лойола.

„Уникално по рода си списание. Нещо повече, то е общностно и интелектуално преживяване, страници, които подхранват душата и ума“. С тези думи папа Франциск приветства възобновяването на публикациите на йезуитското периодично издание La Civiltà Cattolica на испански език, съвпадащо с Годината на свети Игнаций. Броевете на испански език ще бъдат изцяло в дигитален формат, които ще бъдат предназначени за потребителите от 21 страни по света и ще редактирани от отците йезуити от Вила Малта в Рим. Новият сайт е www.laciviltacattolica.es. Испанският език е осмият език на списанието, основано през 1850 г. и което започна процес на дематериализация от 2017 г. Съдържанието ще бъде достъпно изцяло и безплатно. „Предизвикателството – уточняват от Обществото на Исус – е това  да бъде подкрепени изцяло и изключително с доброволни дарения“.

Предлагаме ви текста на писменото послание на папа Франциск за случая

„Моите най-добри пожелания за испанското издание на La Civiltà Cattolica, което възобновява сега своите публикации!

Вашето е уникално по рода си списание и то не само защото вече е навършило 170 години. Повече от списание, то е истинско духовно, общностно и интелектуално преживяване, което се фокусира върху идна общност от йезуити, Колежа на писателите, който съжителства и разпознава, избира и разработва темите, които ще бъдат третирани.

С изданията на италиански, английски, френски, руски, китайски, корейски и японски вече достигате до една голяма аудитория. Говорейки сега на испански, списанието ще разшири своята читателска аудитория и ще се отвори за нови предизвикателства. Пред вас са читателите на 21-те испаноезични страни.

Затова ви приканвам: гребете! Гребете със страст и решителност в лодката на Петър, като добри йезуити. Гребете с писалката си, общувайки с всички, целейки се към откритото море.

Търсете Бог там, където се намира, особено сред онези, които са гладни и жадни за онази истина, която се превръща в дела на справедливост и милост. Търсете го в различните области на философския и богословския размисъл на народите на Испания, Латинска Америка и Карибите, в техните култури, в областта на науката, изкуството и социалната и политическа ангажираност.

Особено в тези кризисни времена, с вашето размишление вие ​​правите Евангелието на Божието царство достъпно за цялото човечество като ресурс за спасение за нашето време“.

Религиозен дом „Санта Марта“, 20 май 2021 г.; начало на Годината на свети Игнаций.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal