От Грузинската Патриаршия също смятат, че Московската подкупва Антиохийския Патриарх Йоан X, за да ѝ служи вярно


Автор: Александър Иванов

Говорителят на Грузинската Патриаршия Протойерей Андрия Джагмаидзе коментира приема от Антиохийския Патриарх Йоан X на лидера на сепаратистите в Абхазия Аслан Бжания от 18 май 2021, предава sova.news.

Както от гледна точка на Грузия, така и от гледна точка на абсолютното мнозинство на страните в света, Абхазия е неразделна част от Грузия и в момента се контролира от сепаратистите с подкрепата на Русия. Разбира се, това е неприятно събитие и определено ще реагираме на него, но преди това трябва да изясним детайлите. Нужна е някаква комуникация все пак. Така че ще изчакаме нашия отдел за външни отношения. Все още не е проведен разговор с Антиохийския Патриарх.“ – каза Джагмаидзе.

Протойерей Илия Чигладзе, свещеник на Грузинската Църква във Великобритания и Ирландия, се изказа остро. Според него, „Антиохийската Патриаршия действа съгласувано с Московската Патриаршия, тъй като получава голяма финансова подкрепа от нея, фактически бива подкупвана“.

Припомняме, че по-рано монах Флавиан Митрофанов (низвергнат Череповецки и Белозерски Епископ на Московската Патриаршия) изрази мнение, че „висши служители от Московската Патриаршия са платили на Антиохийския Патриарх Йоан X, за да се противопоставя на предоставянето на Томоса за автокефалия на Православната Църква на Украйна“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal