Откриване на новото крило на архивната сграда на Йерусалимската Патриаршия

In other languages: GREN


Автор: Йордан Георгиев

В понеделник на 11/24 май 2021, след заседанието на Светия и Свещен Синод на Йерусалимската Патриаршия, Негово Божествено Блаженство Йерусалинският Патриарх г-н г-н Теофил III, придружен от членовете на Синода, отслужи Водосвет и освети новото крило на сградата на Архива на Йерусалимската Патриаршия, финансирана от нея. Сградата е над старата библиотека и е продължение на сградата на Стария Архив на Патриаршията.

Патриарх Теофил III подчерта значението на този важен проект за подреждането на Архива в нова сграда и дигитализация на голяма част от него, главно в периода на Османското владичество в Светата Земя, документи за собственост, поклоннически права, фермани, берати и други. Всичко това е благодарение на архитекста на Божи Гроб г-н Теодорос Митрополулос, който подготви архитектурния проект и завърши изграждането на сградата заедно с негови колеги и сътрудници.

Негово Божествено Б;аженство пожела на Архивиста Негово Преосвещенство Архирепископа на Мадава (Мадаба) г-н Аристовул успех в дигитализирането на документите с помощта на проф. Агамемнон Целикас, редактор на Дирекция Архиви.

От Главния секретариат

Източник: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων | Patriarchate of Jerusalem

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal