Отец Боян Саръев: Страшно е да се крадат кръстове, да се обират църкви

В края на Светлата седмица безбожници откраднаха 7-метров кръст с тегло 500 кг в пазарджишкото село Синитово. Символът на християнската вяра е бил задигнат часове, след като е бил поставен на хълм над селото, съобщиха първи в свой репортаж от bgonair.bg. Дарител на изработката и поставянето на символа на християнската вяра в тракийското село е местен емигрант, който от години живее и работи в чужбина.

Не за първи път у нас се правят обири на храмове и се крадат църковни символи. За вярата и ценностите, за онези, които ги поругават, днес разговарям с отец Боян Саръев. Той е роден в семейство на мюсюлмани, но приема християнската вяра. Председател е на Движението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча“,известен е още като като Кръстителя на Родопите.

Проблемът не е толкова материален и финансов, колкото морален и етичен. Хората, откраднали кръста, са извършили светотатство не от бедност за парче хляб като героят от „Клетниците“ на Виктор Юго Жан Валжан. А поради липса на ценности. Емблематичен такъв случай е кражбата на кръст от Кръстова гора преди години. По-късно обаче обирджията бил покосен от огромна семейна трагедия – загубил децата си и това го принудило да върне символа на мястото му. Припомням го, за да знаят, да научат и настоящите крадци, че не само няма да видят никаква материална полза от продажбата на кръста, ами напротив – ще си навлекат свещеният Божи гняв, който ще ги порази справедливо. Тъжно е страшно е да се крадат християнски кръстове, да се обират църквите.

Поне 5-6 пъти са обирали храма, в който служа.

Тези постъпки показват моралното разложение на обществото. В него има индивиди, за които няма нищо ценно и стойностно. Те са готови да продадат дори майка си и баща си, за да се сдобият с материална полза. Но не знаят, че всеки грях се заплаща. Прилича на хвърлянето на камък и докато той описва траектория, преди да се върне обратно, хората се питат: „Има ли Бог? Къде е Бог“. И когато най-малко очакват камъка се стоварва със страшна сила върху им. Няма къде, не можем да се скрием от греха, който е престъпление срещу Бога, срещу Божия закон. Наказанието следва. Обикновено децата изплащат греховете на своите родители. Тогава пък се питат: „Защо точно тях“. Защото децата наследяват и хубавото и лошото, и имотите, и дълговете. Грехът е престъпление срещу Бога и няма как да остане ненаказан.

На кръста е разпнат нашият Исус Христос,

Един мъдър баща посъветвал своя син: „Бог може да го има, може да го няма, но ти така живей, все едно съществува.“ Моят съвет е този към всички млади хора, независимо дали са вярващи или не. Така те никога няма да сгрешат и ще имат здрав и щастлив живот на Земята, а и ще се спасят в отвъдния.

Източник: Novini.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal