Остро и правдиво послание относно ковид ваксинацията разпрати Митрополитът на Керкира Нектарий до своите клирици

In other languages: GRUKR


Автор: Александър Иванов

На 13 май 2021 Високопреосвещеният Митрополит на Керкира г-н Нектарий разпрати енциклика до свещениците от Митрополията му, след като вярващи са се оплакали пред Митрополита от неподобаващо поведение и публични изявления на някои негови духовници относно ковид пандемията и ваксинацията.

Не бива да скандализираме хората с нашите убеждения, защото ваксинацията не е въпрос на вяра. И ако някои са съгласни с нас, има други, които не са съгласни“ – се казва в енцикликата.

Митрополитът смята, че на лично ниво всеки гражданин има право на собствено мнение, за което, разбира се, носи отговорност. Той обаче няма право да използва положението и служението си, поверено му от Църквата, за да разделя хората, пише Архиереят.

Митрополит Нектарий задължи вярващите в Митрополията му да носят маски в храмовете и подчерта, че „никой от нас няма право да съветва и учи по друг различен начин“, защото „личната позиция на всеки вярващ категорично не отменя позицията на нашата Църква“.

Йерархът е убеден, че въпросът с ваксинацията не е духовен, а медицински. Ето защо, пише той, на свещениците не им е позволено да притесняват Божия народ, като разпространяват фалшиви слухове за предполагаемо чипиране, или за това, че ваксинираните били продали вярата си.

Митрополитът на Керкира подчертава, че всеки вярващ има личен лекар, с когото може и трябва да се консултира, както и че свещениците не са експерти по научни въпроси, а по духовни.

И нещо много важно пише още Митрополит Нектарий: „Нашата проповед трябва да има христоцентрично съдържание. Да носи надежда за Възкресението. Да бъде омилия за покаянието. Но в никакъв случай не може да бъде конспиративна и медицинска проповед.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal