Нов натиск върху Турция от САЩ: Законопроект за защита на Вселенската Патриаршия, православните християни и другите религиозни малцинства

In other languages: EN –  GR 


Превод: Йордан Георгиев

Вашингтон (DC)

На 07/08 май 2021 г., Конгресменът г-жа Каролин Б. Малоуни (D-NY), съосновател и съпредседател на Конгресната група по гръцки въпроси, и конгресменът г-н Гас М. Билиракис (R-FL), съпредседател на Конгресната комисия по гръцки въпроси, представиха двупартийния Закон за религиозната свобода в Турция и Вселенската Патриаршия от 2021 г. Законодателството ще накара Турция да носи отговорност за нарушаване на религиозните свободи на Вселенската Патриаршия, гръкоправославните (източноправославните – Бел. прев.) християни и другите религиозни малцинства.

Съединените щати трябва да подкрепят нашия ангажимент за защита на религиозната свобода в чужбина, като държат Турция отговорна за нарушаване на религиозните свободи на Вселенската Патриаршия, гръкоправославните християни и другите религиозни малцинства“, заяви конгресмен Малоуни.

Законът за религиозната свобода в Турция и Вселенската Патриаршия от 2021 г. ще окаже значим натиск върху Турция да спре да нарушава религиозните свободи на Вселенската Патриаршия. Без осезателни последици от Съединените Щати, президентът Ердоган ще продължи да работи безнаказано, а Турция ще продължи кампанията си на религиозна дискриминация срещу гръкоправославните християни, Вселенската Патриаршия и другите религиозни малцинства. Като съосновател и съпредседател на Конгресната група по гръцките въпроси, отдавна призовавам турското правителство да зачита правата на Вселенската Патриаршия и да отвори отново Богословската Школа в Халки. Това законодателство е крачка, която трябва да предприемем, за да постигнем тази крайна цел“, допълни конгресмен Малоуни.

От своя страна, конгресмен Гас Билиракис отбеляза, че: „САЩ трябва да останат последователни в налагането на очакванията за споделени демократични ценности от нашите така наречени съюзници, включително демонстрация на последователно зачитане на религиозната свобода. Ще продължа да се присъединявам към колегите си и да говоря за онези, чиито гласове се заглушават до деня, в който тази несправедливост не бъде отстранена“.

Удовлетворение от гръцко-американската общност

За Американския гръцки институт беше чест да работи с конгресмена г-жа Малоуни, за да надгради и укрепи предишното законодателство относно системното преследване на Вселенската Патриаршия в Турция с въвеждането на Закона от 2021 г. за религиозната свобода в Турция и Вселенската Патриаршия. Ние препоръчваме конгресменът Малоуни за нейните десетилетия ангажимент за защита правата на Вселенската Патриаршия. Особено след превръщането на Света София от музей в джамия е правилно и необходимо да имаме силен и двупартиен отговор от страна на Конгреса. Това законодателство отговаря на тази нужда“, заяви президентът на Американския гръцки институт (AHI) г-н Ник Ларингакис.

Турция непрекъснато потиска безнаказано религиозната свобода и правата на човека на своето малцинствено население. Законът от 2021 за религиозната свобода в Турция и Вселенската Патриаршия е важно двупартийно законодателство, което ще накара Турция да носи отговорност за своята нетърпимост и дълбока религиозна свобода. AHEPA аплодира и гордо подкрепя законодателството, въведено от представителите на САЩ Каролин Малоуни и Гас Билиракис. Поздравявам ги, че ръководството им признава, че САЩ могат да направят повече, за да накарат Турция да бъде отговорна за преследването на религиозните малцинства, като приеме препоръките, представени в доклада на Комисията за международната религиозна свобода (USCIRF) за Турция за 2021“, заяви Джордж Хориатис, върховен президент на Ордена на американско-гръцката образователна прогресивна асоциация (AHEPA).

Конгресменът Малоуни отдавна е признала, че потисничеството от Турция на Вселенската Патриаршия заплашва самото съществуване на християнството както в Турция, така и в Близкия Изток. Администрацията на Байдън трябва да следва принципната позиция на конгресмена Малоуни по този въпрос. Президентът Байдън, който също има сериозни данни за религиозната свобода на Вселенската Патриаршия, трябва да надгради прецедента по делото на пастор Брънсън и да даде ясно да се разбере от Анкара, че ще има последствия за продължаващото потискане на християнските малцинства“, каза Еди Земенидис, изпълнителен директор на Гръцко-американския лидерски съвет (HALC).

Искрено оценяваме непоклатимия ангажимент на конгресменa Малоуни да защитава правата на религиозните малцинства в Турция, включително Вселенската Pатриаршия. Законът за религиозната свобода, изпраща силно двупартийно послание до Турция, че Конгресът сериозно иска да предприеме следващата много необходима стъпка, за да се накара Турция да бъде отговорна за лошите си резултати по отношение на религиозната свобода и правата на човека“, каза Василия „Селия“ Качмарски, гранд президент на Дъщерите на Пенелопа.

Към конгресмените Малоуни и Билиракис като първоначални коспонсори на резолюцията се присъединяват от Камарата на представителите на САЩ – Джим Макгавърн (D-MA), Брайън Фицпатрик (R-PA), Дина Тит (D-NV), Джон Сарбанес (D-MD), Никол Малиотакис (R- NY), Дейвид Цицилин (D-RI), Зоуи Лофгрен (D-CA) и Брад Шърман (D-CA).

Предистория

Въпреки че Конституцията на Турция предвижда свобода на религията, президентът Ердоган и неговото правителство продължават да нарушават религиозните свободи на гръкоправославните християни, включително Вселенската Патриаршия и нейния духовен лидер Вселенският Патриарх Вартоломей I, който представлява над 300 милиона православни християни по целия свят.

Законът за международната религиозна свобода от 1998 г. (IRFA) затвърждава международната религиозна свобода като приоритет на външната политика на САЩ и създава Американската комисия за международна религиозна свобода (USCIRF), която наблюдава и изготвя годишни доклади за условията на религиозна свобода в чужди държави.

В своя годишен доклад за 2021 г. USCIRF заявява, че „религиозната свобода в Турция продължава да върви по тревожна траектория“ и препоръчва Турция да бъде включена в специалния списък за наблюдение „за участие или толериране на тежки нарушения на религиозната свобода“, същата препоръка направен през 2020г.

Двупартийният Закон за религиозната свобода в Турция и Вселенската Патриаршия от 2021 г. ще привлече Турция към отговорност за своята кампания на религиозна дискриминация и ще подкрепи ангажимента на нацията ни за защита на международната религиозна свобода чрез:

  • Изразяване усещането на Конгреса, че включването на Турция в Специалния списък за наблюдение би било мощен и ефективен инструмент за подчертаване на злоупотребите с религиозна свобода в Турция и срещу Вселенската Патриаршия както и че Президентът трябва, в съответствие с препоръката на USCIRF, да включва Турция в специалния списък за наблюдение;
  • Изискване от Президента – ако Президентът пренебрегне препоръката на годишния доклад на USCIRF да включи Турция в специалния списък за наблюдение, да представи доклад на Конгреса, който съдържа подробна обосновка на решението да се игнорира препоръката на USCIRF; и
  • Изискване от Държавния секретар на САЩ да представи на Конгреса доклад за политиката на Държавния департамент за насърчаване на религиозната свобода в Турция, включително описание на планираните усилия за борба с влошените условия за религиозна свобода в Турция, включително дипломация, чужда помощ и други съответни усилия.

Източник:  maloney.house.gov

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal