Над 100 000 румънски деца са кръстени в Италия след интронизацията на Епископ Силуан

Италия е средище на най-голямата румънска общност извън пределите на Румъния. Първата румънска енория на полуострова е основана през 1940 г.

Едва на 8 май 2008 г. православните румънци в Италия приемат свой епископ в лицето на Негово Високопреосвещенство епископ Силуан (Спан).

Отбелязвайки 13-ата годишнина от интронизацията на епископ Силуан, неговият викарий епископ Атанасий Богдански направи ретроспекция на дейността на епархията.

Общо 292 енории, пет манастира, два скита, едно манастирско селище и 132 православни църкви – общности, създадени с много усилия, като голяма част от тях се помещават в места за поклонение, които принадлежат на католическата църква.

В посланието си викарият епископ Атанасий подчерта, че 17 000 румънски семейства са били благословени със Светото тайнство на брака и над 100 000 деца са били кръстени през тези 13 години. Архиепископът добави, че „хиляди и хиляди души на нашите румънски православни братя и сестри, към които се добавят още няколко хиляди православни италианци, намират своето утешение, надежда и насърчение за посрещане на житейските трудности в духовните оазиси, създадени от енорийските общности и монашеството, в пустинята на съвременното общество.“

„Енориите и манастирите от нашата епархия, в допълнение към духовната храна, споделят и храна за плътта с мнозина, които прекрачват прага им – обличат голите, посещават болни и затворници, носейки толкова много утеха на нуждаещите се“ – добави епископ Атанасий.

И двамата румънски православни йерарси в Италия получиха поздравления от президента на Румъния.

Източник: Pravoslavie.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal