Мохачкият Епископ Исихий е избран за Валевски Епископ

In other languages: SRBGR – EN


Автор: Йордан Георгиев

На 29 май 2021 Свещеният Архиерейски Събор на Сръбската Патриаршия на свое заседание, под председателството на Негово Блаженство Сръбския Патриарх г-н г-н Порфирий единодушно избра за нов Валевски Епископ, настоящият Мохачки Епископ г-н Исихий, Игумен на Монастира Ковил, според информацията на РТС.

Към този момент все още няма избран нов Загребско-Люблянски Митрополит, поради което Негово Блаженство г-н г-н Порфирий ще продължи да бъде администратор на овакантената катедра.

Кратка биография

Епископ Исихий (Рогич) е роден на 03 ноември 1965 г. в Москва, син на Милутин и Йелена Рогич. Исихий живее в Белград, но заради дипломатическата служба на своя баща, той прекарва по-голямата част от своето детство и младост в чужбина. Освен в Москва, той е живял в Пекин (Китай), Рангун (Бирма, Мианмар), Хартум (Судан) и Вашингтон (САЩ). Той е завършил начално и основно образование с изучаване на английски и сръбски език. През 1985 г. завършва гимназията по дизайн в Белград със специалност художествен техник по графичен дизайн. От 1987 до 1991 г. учи психология в Колумбийския университет във Вашингтон, както и във Философския факултет на Белградския университет. Завършил е богословски науки в Православния богословски факултет на Белградския университет през 2018 г.

В самото начало на духовното и материално обновяване на Монастира Ковил, което започна настоящият Сръбски Патриарх г-н г-н Порфирий, отец Исихий се присъединява към братството на Ковил като послушник през 1991 г., за да бъде постриган за монах от Новосадския и Бачки Епископ Ириней на празника Сретение Господне през 1995г. На 18 юли 1999 г. той е ръкоположен за иеродякон от тогавашния Йегарски Епископ и Игумена на Ковил г-н Порфирий, а седмица по-късно е ръкоположен за йеромонах. На 21 ноември 2014 г. той е награден с архимандритско достойнство и по предложение на Игумена и братството на Монастира Ковил е назначен за наместник на Ковиската Свещена Обител.

На редовното пролетно заседание, проведено в Печката Патриаршия и в Белград от 29 април до 10 май 2018 г., Свещеният Архиерейски Събор на Сръбската Православна Църква избира Архимандрит Исихий (Рогич) за Викарий на Бачкия Епископ с титула Мохачки Епископ.

Епископ Исихий освен своя роден сръбски език говори отлично английски и руски език.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal