Московска пропаганда: Патриарх Кирил Гундяев определи Русия за наследница на Византия


Автор: Йордан Георгиев

В Деня на Светите братя Кирил и Методий, Московският Патриарх за пореден път проповядва ереси и исторически неистини, които обслужват геополитическите интереси на Москва като заяви, че Русия е станала „наследница“ на Византия.

Ние се молим за цялата историческа Русия, която стана наследник на Византия, и преминавайки през какви ли не кървави гонения, нашествия на чужденци, междуособици, тя запази наследството на Светите Кирил и Методий, но и умножи това наследство.“ – каза в проповедта си на 24 май 2021 Патриархът, цитиран от Интерфакс.

Москва нито е наследница на Византия, нито е „Трети Рим“. В историята съществуват само Стар Рим и Нов Рим – Константинопол. Тази пропаганда е измислена през 16 век в Москва с цел узурпиране на Вселенския престол и присвояване на първенството на Майката Църква, Вселенската Патриаршия.

Няма как една пропаднала, малокултурна, изостанала и нехристиянска държава като Московия (Русия) да бъде наследница на Византия, ако имаше изобщо такава възможност. Наследник на Византия е само и единствено Вселенската Патриаршия, тъй като Византия е била православна наднационална империя, изградена въз основите на Елинизма и Християнството.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal