Московската Патриаршия се надява, че няма да има Трета световна война, въпреки агресивната реторика

Автор: Александър Иванов

Московската Патриаршия се надява, че лидерите на силните държави ще проявят достатъчно мъдрост, за да предотвратят избухването на нова световна война, предава Интерфакс.

Наблюдавам с голяма тревога развитието на ситуацията – случаите с експулсирането на дипломати, съкращаването на персонала на посолствата. Мисля, че ако всичко това не спре, то може да доведе до много тъжни последици.“ – заяви председателят на Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия Волоколамски Митрополит г-н Иларион (Алфеев).

По негово мнение, днес мнозина са забравили, че войната е зло, тъй като ние живеем в мир от 76 години. „Тези хора, които все още помнят войната, са все по-малко и те са заменени от млади хора, които понякога са много войнствени и дори някои политици сега заявяват, че Русия винаги е побеждавала във всички войни. Ние не се страхуваме от това кой ще дойде при нас с меч, защото същият от меч и ще загине.

В същото време той отбеляза, че Русия не е побеждавала във всички войни, но там, където изглежда е побеждавала, участието в съответната война е довело до многомилионни жертви.

Митрополитът обясни, че например така се е случило през Първата световна война, когато Русия е била на страната на победителите, но всъщност участието в тази война е довело както до мащабни жертви, така и до краха на империята.

Следователно да се каже, че за нас войната не е страшна (…) е много безотговорно изявление, особено в момента, когато целият свят е барел с барут, когато е натрупан огромен арсенал от ядрени оръжия и когато, при липса на възпиращи фактори, използването на оръжия може да доведе до глобална катастрофа“ – подчертава Митрополит Иларион.

Йерархът на Московската Патриаршия очаква, че политиците ще направят всичко, за да насочат преговорите по мирен път и да избегнат тотален сблъсък и глобална война.


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ