Молитва към Светите Баташки Мъченици

О, всехвални баташки мъченици, с чиито страдания се осветиха баташките стъгди и чиято кръв напои българската земя, та от нея израснаха златни класове на небесна пшеница, за прехрана на вярващите, които ще се родят на нея!

Прекланяме коленете на сърцата си и величаем вашето смирено търпение и твърдо стоене в тази най-добра вяра и в този най лъчезарен закон дори до смърт. Затуй и ние, като въздигаме с вяра сърцата си към вас, о, бащи и майки наши, молим ви: молете многомилостивия наш Спасител да ни прости многото грехове, да укрепи и нас с всемогъщата Си десница, та да претърпим всички изкушения и страдания в тоя кратковременен живот, пазейки православната вяра и Христовия закон дори до смърт.

Умолете Спасителя Христа да не остави да погине нашия народ, като отстъпва от праотеческата вяра, като осмива свещения Закон на своя Бог, като потъпква и презира вашето добронравие, наши бащи и майки!

О, многосрадални страстотерпци, молете нашия Бог, Който е изпълнен с всяка благост, да обърне сърцата на чедата към техните отци, към вярата и нравите на нашите прадеди, та макар и немощни, да пламне в нас ревност по прежното боголюбие и християнско благонравие. Затова умилно просим: помогнете ни да се върнем чрез покаяние при истинската вяра, в истинския живот, истинската светлина, истинския разум и истинското достояние на нашия народ: при едничкия Утешител и Спасител на душите ни, при Бога на нашите бащи, при пресладкия Господ Иисус Христос, Който всякога постъпва с нас според великата си милост!

Молете Го да не отхвърля молбите на нас, многогрешните, но да избави от оковите на страстите душите на тия, които Го славят и вас почитат, и да ни дарува най-драгоценния дар за вечен живот: благодатта на всесветия Божий Дух, та като избегнем вечните мъки, заедно със светците на нашия народ във вечни векове да възпяваме нашия Спасител и Господ Иисус Христос, с безначалния Негов Отец и с Всесветия, всеблаг и животворящ Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин.

Източник: Pravoslavenhram.com


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ