Митрополитът на Чкондиди Стефан низвергна от сан един от основните си опоненти в Епархията, Архимандрит Даниил Гвилава

In other languages: GEO


Автор: Йордан Георгиев

Днес на 30 май 2021, управляващият Митрополията на Чкондиди, Негово Високопреосвещенство Митрополит Стефан (Калайджишвили), низвергна от сан Архимандрит Даниил (Гвилава) и го разстрига, защото „продължава да се противопоставя на епархийската Църква, въпреки многобройните предупреждения“ или с други думи, тъй като последният не признава Митрополит Стефан за Архиерей на тази Митрополия, съобщава netgazeti.ge

Самият Архимандрит Даниил Гвилава няколко пъти е заявявал, че не признава Митрополит Стефан за Епископ на Епархията.

Скандалите и напрежението в тази Епархия на Грузинската Патриаршия продължават от няколко месеца.

Огромната част от клириците и монасите в Епархията не приемат Митрополит Стефан за свой Епископ, а признават отстранения Митрополит Петър Цаава.

Според Митрополита от днес отец Даниил вече не е клирик на Митрополията и не е монах.

На 26 май 2021 Митрополитът на Чкондиди заплаши бившия Игумен на Монастира Салхино отец Даниил (Гвилава), че ще го низвергне от сан и отстрани от редиците на свещенството.

Митрополитът на Чкондиди обвинява отец Даниил в църковен бунт и го моли да предаде ключовете на Монастира Дадиани, винената къща, монастирската изба и на други сгради и прилежащи постройки на Епархийската комисия до 29 май 2021.

Митрополит Стефан заедно с назначената от него комисия бяха поставили редица изисквания и условия към отец Даниил, свързани със стопанисването на църковните имоти, финансови отчети, опис на наличните имоти и земи и пр., които той не е бил изпълнил в срок. Срокът е бил до 29 май 2021.

Предвид всичко гореизложено, ние сме принудени да вземем решение да ви изключим от свещенството, ако до събота, 29 май, не проявите здрав разум и не се подчините на нашите нормативни изисквания“, се казва в изявление на Митрополита.

На 30 май 2021 г. Митрополитът заяви, че духовникът все още не е изпълнил изискванията, поради което вече е лишен от свещенически сан и разстриган.

В обръщението си Митрополитът пише, че прощава всички обидни думи и действия, изречени срещу него. Той също моли за прошка, ако се е случило нещо, което е обидило игумена.

Игумен Даниил (Гвилава) отговори писмено на Митрополит Стефан. Той обвини Митрополита на Чкондиди в грубо нарушение на църковните канони и каза, че докато Свещеният Синод не разгледа жалбата на духовниците от Епархията, той и другите осъдени (в повечето случи низвергнати от сан и разстригани) от Епархийския съд духовници ще считат всяко решение на Митрополита на Чкондиди за абсолютно противоканонично и незаконно.

В същото писмо игуменът обсъжда подробно въпроса за църковната собственост и пише, че църковната собственост принадлежи на всеки член на църквата, а не на Митрополита, който само се ползва от нейните блага без да допринася за нейното умножение и поддържане. Той припомня, че Митрополитът не може да притежава собственост, вкл. и такава, управлявана фиктивно от трети лица в негова ползва, с цел заобикаляне на Свещените Канони.

В Митрополията на Чкондиди се наблюдава едно крайно негативно явление на грубо и безразлично отношение към църковните имоти. Аз лично подозирам, че тук има скрита сделка или схема за корупция с църковната собственост на Грузинската Патриаршия като всичко това трябва да бъде разгледано и обсъдено от Синода.

Спомнете си, че по време на управлението на Митрополит Петър в Митрополията на Чкондиди беше открита фабрика за вода, като 50% от собствеността беше Църквата, която беше прехвърлена на комисията, създадена през ноември 2019 г. По принцип беше редно да проучите този въпрос и да защитите собствеността, както беше по време на управлението на Митрополит Петър, но поради безразличие и липса на интерес у вас, фабриката беше обявена на търг и ние я загубихме. Има основателни подозрения за съмнителни действия и за други имоти на Митрополията.

Всички в Епархията знаеха, че парите, получени от тази фабрика, трябваше да бъдат използвани за заплати на духовниците и за финансиране на обучението на деца сираци, които завършват средното училище „Свети Амвросий“ в Салхино.

Прекарали сме целия си живот в послушание на каноните на Църквата и няма да си позволим да приемаме вашите насилствени решения, които са в приворечие с Каноните на Христовата Църква. Бих искал също да добавя, че прехвърлянето на имотите е трябвало да стане по времето на Епископа на Цалка Григорий Кация…“, заявява отец Даниил в своето писмо.

Напрежението в Епархията на Чкондиди се покачи драстично през месец март тази година. През това време новият Митрополит на Чкондиди наложи църковно наказание на над 20 духовници от Епархията. Сред тях е и бившият Игумен на Монастира Салхино отец Даниел, на когото беше наложен аргос от 4 април 2021 г.

На 08 март 2021 след масов бой между духовници и вярващи в Митрополията на Чкондиди, 10 души паднаха от срутил се балкон, което предизвика още по-голямо негативно отношение към Митропполит Стефан и неговите привърженици. Тогава сериозно пострадаха журналисти, които бяха откарани в болница.

Според Грузинската Патриаршия, причината за сбиването е тази, че на 07 март 2021 Митрополит Стефан е аргосал двама негови дякони – Константин Габисония и Петре Гудушаури – заради това, че те са отказали да съслужат с новия си Митрополит (Стефан).

Всички духовници са длъжни да се подчиняват на решението на Свещения Синод, в противен случай подлежат на наказание“ – казват в своето изявление от Патриаршията.

На 29 март 2021 Митрополит Стефан отстрани игуменката на Монастира на Света Нина в Мартвили, майка Сосана (Болквадзе) като я лиши от правото да се причастява.

Голяма част от клириците от Епархията обвиниха новия Митрополит в клевета за това, че е заявил публично, че бившият Митрополит на Чкондиди Петър Цаава е имал син. Тази версия се опитва да прокарва Митрополит Стефан за да оправдае отстраняването на предишния Митрополит Петър като Митрополит, според бунтуващите се духовници.

Припомняме, че Архиепископ Петър Цаава беше отстранен след като публично заяви пред медиите и дори в лицето на Грузинския Патриарх за гей скандалите в Синода и конкретно за сексуалните набези на самия Патриарх.

«Свещеният Синод взе безпрецедентно решение за моето отстраняване от длъжност (аргос). Лично Патриархът ме отстрани от архиерейския ми сан несправедливо. Вярвам, че основната причина за това е страхът да не се разкрие содомията в Грузинската Църква. Народът ни има един Председател на Синода, който е съпричастен със содомския грях», заяви Архиепископ Петър Цаава пред събралите се журналисти, след като той беше изгонен от заседанието на Синода.

Архиепископ Петър тогава конкретизи като добави, че в Грузинската Църква има „педерасти“ и „татенца (техни покровители – Бел. прев.)“. Попитан от репортерите кого има предвид. Той им отговаря да питат секретаря на Синода (виж тук).

Към този момент, Синодът подкрепя действията на Митрополит Стефан, макар вярващите и повечето клирици в Епархията да не приемат новия Митрополит и да считат действията му за противоканонични и незаконни.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal