Митрополитът на Халкидона Емануил посети Киевския Митрополит Епифаний в Киев. Стартира подготовката за визитата на Вселенския Патриарх в Украйна

In other languages: GRUKR


Автор: Александър Иванов

На 26 май 2021 Митрополитът Старец на Халкидона Емануил посети Киевския Митрополит Епифаний в Киев, предава pomisna.info. По случай имения ден на Предстоятеля на ПЦУ, Митрополит Емануил предаде топлосърдечните поздрави и дарове от името на Вселенския Патриарх Вартоломей.

Ваше Блаженство! От името на Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей, от Великата Христова Църква, позволете да Ви предам сърдечни поздравления по случай имения ден, който отпразнувахте вчера. За съжаление, не можах да участвам в Божествената Литургия, тъй като по това време Вселенската Патриаршия беше домакин на приема на президента на Полша, но Преосвещеният Комански Епископ Михаил, Екзарх на Вселенската Патриаршия в Киев, свидетелства за нашата любов в Христа и уважение към Ваше Блаженство. На многая лета, Ваше Блаженство. Сърдечно Ви поздравявам за откриването на Вашата официална резиденция. Впечатлен съм от красотата на това място“ – каза Митрополит Емануил.

Митрополитът говори и за подготовката за посещението на Вселенския Патриарх Вартоломей в Украйна през месец август тази година.

Негово Божествено Всесветейшество ми благослови да дойда в Киев, за да можем заедно с Православната Църква на Украйна и съответните представители на Украинската Държава да обсъдим подготовката за посещението, което ще се проведе по покана на многоуважаемия президент на Украйна Володимир Зеленски. Патриархът очаква с нетърпение тази визита.“ – каза още Митрополит Емануил.

Негово Блаженство Митрополит Епифаний благодари на Митрополита Старец на Халкидона за поздравите и благопожеланията, и помоли да бъдат предадени най-топлите думи на почит към Вселенския Патриарх Вартоломей.

Както нашата поместна Църква, така и украинското общество очакваме с нетърпение посещението в Киев на Предстоятеля на Майката Църква – все пак това ще бъде първото му посещение след предоставянето на Томоса за автокефалия“ – каза Митрополит Епифаний.

По-нататък, освен въпроса за визитата, бяха обсъдени и въпроси, свързани с развитието на Православната Църква на Украйна, както и междуправославните отношения.

В края на срещата, на която присъстваше и говорителят на Киевска Митрополия и заместник-началник на Отдела за външни църковни отношения на Православната Църква на Украйна Чернихивски и Нижински Архиепископ Евстратий (Зоря), Негово Блаженство Киевският Митрополит Епифаний пожела на Митрополит Емануил успешна работа в подготовката за визитата на Патриарх Вартоломей.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal