Начало » Разни » COVID-19 » Митрополитът на Драма Павел след ваксинирането му срещу коронавирус заяви: Ще свидетелствам в прокуратурата за провинения на 4 – 5 мои свещеници | VIDEO & СНИМКИ

Митрополитът на Драма Павел след ваксинирането му срещу коронавирус заяви: Ще свидетелствам в прокуратурата за провинения на 4 – 5 мои свещеници | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: GR


Автор: Йордан Георгиев

В късния следобед на 05 май 2021 г., Високопреосвещеният Митрополит на Драма г-н Павел посети Ваксинационния център в Главната болница на Драма за да се ваксинира срещу коронавирус Covid-19.

След поставяне на първата доза от ваксината му, Негово Високопреосвещенство говори пред местните средства за масово осведомяване, обяснявайки причините, поради които е избрал да направи своята ваксинация публично достояние.

Едновременно с това, Митрополитът на Драма говори и за бунта на 4 – 5 свещеници от Митрополията на Драма, които не са спазили разпоредбите за службата на Възкресение Христово. Той също така съобщи за свещеник от неговата Митрополия, който е призовавал всички онези вярващи, които са носили маска да не се приближават до Плащеницата. За всички тези провинения, Митрополит Павел заяви, че ще посети Прокуратурата в Драма за да свидетелства.

Ето и изявлението на Митрополит Павел в медиите:

Нямах за цел да правя публично достояние моето ваксиниране. Обаче сметнах, че като Пастиреначалник на тази мъченическа Епархия имам задължение да го направя, понеже трябва да изпратим послание за справяне с тази пандемия, последиците от която миналата зима за Драма и нашия район бяха трагични.

И понеже имах тъжен опит от Пасха с бунта на 4 – 5 мои свещеници, които сметнаха за добре да не следват моите инструкции за службата на Възкресение Христово, както е и определено в Енцикликата на Свещения Синод като всичко това доведе до разделение между християните, които страдат душевно и духовно. Считам, че някои го направиха абсолютно лицемерно. Понеже например не може един свещеник през лятото в двора на църквата да си ходи през целия ден с шорти и в същото време съвестта му да е смутена дали ще отслужи Възкресение Христово два часа по-рано. И понеже не е наша работа на свещениците да се занимаваме с медицински въпроси като казваме че трябва да носим маска или още по-лошо, което се случи, свещеник да казва да не се доближавате до Плащеницата всички онези, които носите маска. Това са недопустими неща.

За това на следващ етап ще посетя и Прокуратурата в Драма за да дам моите показания, така че компетентните правосъдни органи да се заемат с тези провинения, защото чувствам бреме в моята съвест и не искам косвено да бъда отговорен за болест или още повече за смъртта на някой човек, който вероятно се е отзовал на безотговорния призив или забрана на първия, или втория свещенослужител. Защото както казахме, в крайна сметка, ще имаме църкви с ваксинирани вярващи, църкви с неваксинирани, църкви с носене на маска или църкви без носене на маска.

Крайно време е да се заемем сериозно и да се справим с тази пандемия с дължимата сериозност за да отдадем на Бога Божиите неща, а за нашите болести да се съветваме с лекарите. Това е и причината да направя публично достояние днешното ми идване в болницата на Драма за да ми поставят ваксина“, заяви Митрополит Павел.

Накрая, Митрополитът на Драма изказа своите пожелания към управителя на болницата, лекарите и сестринския персонал на болницата както и към всички онези, които „се борят с пандемията през целия този период и ни чакат с много усмивки и любов да ни обслужат. Нека Бог им дарува добро и да им даде сила“, добави г-н Павел.


Източник: Ergasia-press.gr

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal