Красен Кралев от ПП ГЕРБ риторично предложи на служебното Правителство да уволни Митрополитите от Българската Патриаршия заради близостта им с Бойко Борисов


Автор: Doxologia Infonews

На 20 май 2021 бившият министър на младежта и спорта от ПП ГЕРБ Красен Кралев написа коментар на страницата си във Facebook, касаещ Митрополитите от Българската Патриаршия.

Очаквам в понеделник служебното правителство да освободи и всички митрополити. Като основателна причина за уволнението им може да бъде изтъкнато, че те нееднократно са заявявали своята благодарност към Бойко Борисов поради оказваната от неговите правителства подкрепа на Българската православна църква. На мястото на българските митрополити могат незабавно да бъдат назначени заслужили стари ченгета, кадри на бившата комунистическа партия или зелени чорапи от резерва.

Интересно сравнение прави Кралев. Той сравнява Българската Патриаршия с някаква държавна структура, която може да бъде разчиствана. Кралев прави едно стряскащо признание публично. Че едва ли не ПП ГЕРБ припознава Българската Православна Църква и българските митрополити като свои. Това е обидно за самата Църква. Властта не може да сменя Митрополити. Това могат да го правят вярващите християни и църковния съд, съгласно Свещените Канони, вековната църковна традиция и Устава на БПЦ. Фактът, че Кралев намесва Българската Патриаршия в настоящата политическа ситуация, говори, че за него и за ПП ГЕРБ БПЦ не е автокефална поместна Църква, а някаква религиозна организация, подчинена на партията. Призоваваме Свещения Синод да излезе с изявление и да каже, има ли зависимости от ПП ГЕРБ или от друга политическа партия, и дали българските митрополити се чувстват като партийно назначени държавни служители. Прекалената близост на българските митрополити с определена политическа партия, не нанесе ли достатъчно лоши вреди на Българската Патриаршия през годините. Видно от всичко, явно нанесе, щом стигнахме дотам, че бивш министър от ПП ГЕРБ предлага, макар и риторично, смяна на българските митрополити и заместването им с други от Държавна сигурност. Видно е, че Кралев е религиозно неграмотен, но явно и паметта му е къса, тъй като и в сегашния състав на Синода има „бивши“ агенти на Държавна сигурност, даже и „бивш“ агент на КГБ. А по отношение смяната на настоящите митрополити, както казахме по-горе, това може да стане само и единствено по инициатива на вярващите и църковен съд, въз основа на Свещените Канони, вековната църковна традиция и Устава на БПЦ. Но не и по политическо нареждане.

Според Кралев явно е нормално да се намесва в църковните въпроси и делата на Синода, тъй като нерядко и Митрополитите се изказват неподготвени по сериозни политически въпроси. Този модел на отношения между Църква и Държава е пагубен, и е характерен за постсъветска Русия, където Московската Патриаршия е религиозна организация на Кремъл и средство за политическа саморазправа и натиск в религиозен план.

Към Високопреосвещените Митрополити: За да стигнем дотук и да чуем такова кощунствено изказване, сте си виновни само и единствено вие, които в последно време показвахте прекалена близост и обвързаност с управляващата партия, което е абсолютно недопустимо за една поместна Църква, която няма право да се намесва в политиката или да бъде политически ангажирана.

Припомняме, че това не е първото кощунствено изказване на Кралев. На 28 март 2021 той отправи остри и изключително груби обвинения и обиди към Високопреподобния Архимандрит г-н Дионисий (Мишев), клирик на Българската Патриаршия (вижте и отговора на другата страна). Тогава БПЦ не застана зад своя клирик и по никакъв начин не се застъпи за своето чедо, което е характерно за нея. В последните години, митрополитите не са се застъпвали за нито един свой духовник или вярващ, освен за политици от ПП ГЕРБ.


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎