Косовските власти искат четири монастира да отпаднат от списъка на застрашеното културно наследство


Косовските власти са изпратили писмо до ЮНЕСКО, в което настояват четири исторически православни манастири – Високи Дечани, Печ, Грачаница и св. Богородица Левишка – да бъдат извадени от списъка за застрашени паметници на световното културно наследство. Това съобщи Рашко-Призренският епископ Теодосий. Според него властите са обосновали искането си с това, че въпросните християнски манастири са напълно обезопасени и няма нужда да бъдат вписвани като застрашени културни паметници.

Епископ Теодосий заяви, че властите не изпълняват решение на Върховния съд на Косово вече пет години, което предвижда връщане на землището на манастира Велики Дечани. Причината е желанието в непосредствена близост до обителта, почти до манастирските огради, да преминава транзитният път към Черна Гора. Така се нарушава споразумение, постигнато от всички заинтересувани страни с участието на предишния министър, в района на манастира, който представлява защитена територия, да бъде изграден обходен път, така че да не се застрашава културния паметник.

През 2004 г. манастирът е обявен от ЮНЕСКО за паметник на Световно културно наследство. В същото време, заради правния статус на Косово и трудната ситуация със сигурността в страната, комплексът е вписан в червения списък на застрашеното световно културно наследство.

Рашко-Призренският еп. Теодосий заявява, че с тези свои действия и „безотговорно поведение лидерите на Косово напълно подкопават посланието си към ЮНЕСКО и показват, че косовските институции не само не са в състояние да защитят сръбското православно наследство в Косово и Метохия, но и че то трябва да бъде защитено предимно от самите тях и от откритите им нарушения на законите и съдебните решения“.

Източник: dveri.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal