Киевският Митрополит Епифаний се срещна с американския конгресмен Джим Слатъри | СНИМКИ

In other languages: UKRGR


Автор: Александър Иванов

На 26 май 2021 Киевският Митрополит Епифаний прие Джим Слатъри, американски политик и почетен президент на Асоциацията на американските конгресмени. Това съобщава pomisna.info.

В срещата участва и украинският политик и общественик Павло Унгурян.

По време на разговора страните говориха за развитието на Православната Църква на Украйна и междурелигиозните отношения.

Руската държава и Църква заедно се опитват да ни се противопоставят по всякакъв възможнен начин. Трудно ни е да ги различаваме по някакъв начин, защото те всъщност действат като едно цяло. Те разбират значението на автокефалната украинска църква и се опитват да възпрепятстват нейния прогрес по всякакъв начин. но аз съм убеден, че усилията им са напразни, защото Божията истина не може да бъде победена.“ – каза Предстоятелят.

В допълнение, Негово Блаженство отбеляза, че „Православната Църква на Украйна отдавна е отворена за конструктивен диалог, но представителите на Московската Патриаршия в Украйна не са готови за това, тъй като не могат да действат против волята на Москва. Вместо това те избраха тактика за провокиране на изкуствени конфликти и за представяне като „преследвани жертви“, за да попречат на общностите да избират свободно своя диоцез“.

Митрополит Епифаний потвърди твърдото си убеждение, че изборът на всяка енория трябва да се извършва мирно, доброволно и в правната област, и че всеки такъв избор трябва да бъде уважен.

Височайшите гости похвалиха работата на Митрополит Епифаний и Йерархията на ПЦУ.

Страните обсъдиха и ситуацията във временно окупираните територии в Крим и Донбас, в контекста на опитите на окупационните власти да изгонят представители на ПЦУ.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal