Киевският Митрополит Епифаний се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен | СНИМКИ

In other languages: UKR ENGR


Автор: Александър Иванов

На 06 май 2021 Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний се срещна с държавния секретар на САЩ г-н Антъни Блинкен. Срещата се проведе в Златовърхия Монастир на Свети Архангел Михаил в Киев. Това съобщава пресслужбата на ПЦУ.

В началото Предстоятелят и Блинкен отдадоха почит на загиналите украински герои, полагайки цветя на Стената на паметта. След това височайшият гост посети Катедралата на Свети Архангел Михаил.

Особено внимание беше обърнато на развитието на Православната Църква на Украйна и преходът на енориите от РПЦвУ към ПЦУ. Беше подчертана важността на принципите на свободата на съвестта.

Митрополит Епифаний благодари на американската страна за силната подкрепа на Украйна в контекста на противодействието на въшните предизвикателства, с които Украинската Държава се сблъсква , както и за защита на свободата на съвестта в окупираните от Русия територии.

Негово Блаженство отбеляза важността на изключителните усилия на САЩ за консолидиране на международната подкрепа и увеличаване на санкционния натиск и възпиране на Русия от завземане на териториална цялост на Украйна.

Бяха обсъдени и планове за по-нататъшни двустранни отношения.

Митрополит Епифаний пожела на г-н Блинкен ползотворно посещение и успех в работата му като държавен секретар на Съединените Американски Щати.

Г-н Блинкен няма да се среща с Руския Митрополит в Киев Онуфрий, тъй като той не е Предстоятел на Православната Църква в Украйна и незаконно извършва религиозна дейност на територията на Украинската Държава, без благословението на единствения каноничен Предстоятел – Негово Блаженство Митрополит Епифаний.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal