Киевският Митрополит Епифаний разказа, как Московският Патриарх е допринесъл за окупирането на украински територии от Русия | VIDEO

In other languages: UKR


Автор: Doxologia INFONEWS

На 02 май 2021 г., Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна Митрополит г-н г-н Епифаний даде пространно интервю украинския Канал 5. В част от това интервю той говори за ролята на Московския Патриарх г-н г-н Кирил (Гундяев) относно руската инвазия и окупация на територии в Украйна.

Митрополит Епифний заяви, че Московският Патриарх е допринесъл за превземането на украински територии от руския агресор.

Това мнение той изрази в предаването „Рандеву (Среща – Бел. авт.) с Янина Соколова“ по Канал 5.

Той отбеляза също, че Патриарх Кирил е повлиял на руския президент г-н Владимир Путин в тази посока.

«Ако анализираме всички посещения на Патриарх Кирил в Украйна, ще видим, че той е създал тази идея за „руския свят“ и е повлиял на Путин», заяви предстоятелят на ПЦУ.

Според Митрополит Епифаний, Патриарх Кирил създава илюзията, че украинците се стремят да бъдат един народ с руснаците. «Но по някаква причина нашите „любящи братя“ винаги се опитваха да ни задушат в своите обятия», каза той.

Предстоятелятят отбеляза също, че създаването на поместна Православна Църква на Украйна в самото начало на независимостта на държата Украйна би избегнало руската окупация на Крим и войната в Донбас.

Украйна не насърчава това в началото на автокефалното движение. Украинците също не разбираха напълно необходимостта да имат своя самостоятелна поместна Украинска Православна Църква. Ако имахме самостоятелна Църква от самото начало (на независимостта на Украйна от СССР), сигурен съм, че нямаше да има окупация на Крим и война в Източна Украйна“, обясни Негово Блаженство г-н г-н Епифаний.

Източник: Релігійна правда

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal