Начало » Новини » Светът » Киевският Митрополит Епифаний прие председателя на Сейма на Република Литва Виктория Чмилите-Нилсен | СНИМКИ

Киевският Митрополит Епифаний прие председателя на Сейма на Република Литва Виктория Чмилите-Нилсен | СНИМКИ

In other languages: UKR


Автор: Александър Иванов

На 12 май 2021 Киевският Митрополит Епифаний се срещна с председателя на Сейма на Република Литва Виктория Чмилите-Нилсен, предава пресслужбата на ПЦУ.

В литовската делегация участваха още литовският посланик в Украйна, председателят на Комитета за национална сигурност и отбрана към Сейма на Литва, заместник-председателят на Комисията по европейските въпроси към Сейма на Литва и съветникът по външната политика на председателя на Сейма на Република Литва.

На срещата присъства и съпредседателят на групата за междупарламентарни отношения с Република Литва.

Освен това, по покана на Предстоятеля в разговора се включиха майките на пленени украински войници.

В началото на събитието Негово Блаженство и уважавани гости от Литва почетоха загиналите украински войници, като положиха цветя пред Стената на паметта.

Впоследствие страните обсъдиха редица актуални въпроси. По-конкретно, те говориха за освобождаването на украински затворници и затворници на Кремъл, формирането и процеса на признаване на Православната Църква на Украйна, ситуацията с цинични нарушения на правата на човека, включително правата на духовенството и вярващите в ПЦУ във временно окупиран Крим и някои области на Донецк и Луганск, както и за добрите двустранни отношения между Украйна и Република Литва.

Митрополит Епифаний говори за изключително трудната ситуация в Крим, където окупаторите се опитват всъщност да унищожат напълно украинските църковни общности, водени от Симферополския и Кримски Митрополит Климент, които въпреки исканията за разрушаване на собствените им църкви, безкористно се противопоставят на незаконните действия на окупационните власти.

По време на срещата беше обърнато специално внимание на освобождаването на задържаните в окупираните територии и в Русия, по-специално за тези, за които в момента няма съответна информация. По този повод майките на пленените украински войници се обърнаха към присъстващите, призовавайки ги да съдействат за освобождаването на затворниците от Кремъл възможно най-скоро.

Една от основните мисии на Църквата е молитвата, но такива срещи са и изключително важни. Защото, въпреки че не можем да повлияем пряко на тези, които са отговорни за агресията срещу страната ни, в резултат на съвместни усилия и консолидирана подкрепа на всички приятели на Украйна, виждаме положителни промен“ – каза Негово Блаженство.

От своя страна председателят на Сейма на Република Литва отбеляза, че тяхната мисия е да демонстрират непоклатимата подкрепа на Литва към териториалната цялост и независимост на Украйна и заедно с партньорите си да насърчават пълен мир.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal