Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Украйна » Киевският Митрополит Епифаний: Москва използва авторитета на Йерусалимския Патриарх, за да раздели Православието

Киевският Митрополит Епифаний: Москва използва авторитета на Йерусалимския Патриарх, за да раздели Православието

In other languages: UKR


Автор: Александър Иванов

Москва се опитва да използва авторитета на Йерусалимския Патриарх Теофил III, за да раздели Православието на две части. Тя притиска Патриарха, за да може той да предотврати признаването на украинската автокефалия.

Това заяви Киевският Митрополит Епифаний в интервю за Pryamiy kanal.

Йерусалимският Патриарх е в много трудна ситуация. Москва се опитва да използва авторитета на Йерусалимския Патриарх до известна степен, за да раздели Православието на две части. Това е среща в Аман, това е желанието да се доведе Патриархът на Йерусалим за 30-годишнината от Независимостта на Украйна, като контра на посещението на Вселенския Патриарх. Но това няма да се случи“ – каза Предстоятелят.

Според него ПЦУ преговаря и с Йерусалимската Патриаршия и вярва, че автокефалията ще бъде призната и от нея.

Ние също водим преговори. Процесът е сложен. Знаем, че Москва полага големи усилия не само на църквовно, но и на държавно ниво, за да гарантира, че признаването на автокефалията от Йерусалимската Патриаршия няма да се случи. Но процесът е необратим. Въпрос на време е признаването да се случи. И определено ще се случи“ – допълни Митрополит Епифаний.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal