ИЗВЪНРЕДНО: Престави се в Господа Епископът на Мозамбик Хрисостом

In other languages: GR


Автор: Йордан Георгиев

От Главния секретариат на Александрийската Патриаршия съобщиха тъжната новина, че днес на 01 май 2021 г. в Мапуто (Мозамбик), малко преди 14:00 ч. се е преставил в Господа Преосвещеният Епископ на Мозамбик г-н Хрисостом (Карагунис). Преди два дена замина за Мапуто, Мозамбик, където е престолът на Епархията му по случай тържествата за Възкресение Христово.

Според непотвърдена информация от вчера е бил интубиран. Бил е с отрицателни тестове при пристигането си от Гърция (обновено).

В последно време Епископ Хрисостом се бореше с различни хронични заболявания, от които страдаше.

Негово Божествено Блаженство Папата и Патриарх на Александрия и цяла Африка г-н г-н Теодор II в Патриаршеския Параклис на Светите Теодор Тирон и Теодор Стратилат отслужи изключително развълнуван Трисагий за упокоение на душата на блаженопочившия Епископ г-н Хрисостом.

За наместник на овдовялата Епископия беше определен по заповед на Н.Б. Блаженство, Високопреосвещеният Митрополит на Замбия г-н Йоан.

От Doxologia INFONEWS изказваме нашите дълбоки съболезнования на неговите близки. Епископ Хрисостом беше редовен читател на нашия сайт и винаги откликваше с радост на всяка една наша молба.

Биографична справка вкратце

Блаженопочившият Епископ на Мозамбик г-н Хрисостом (в света Геогиос Карагунис) е роден в Титорея, Фтиотида през 1960 г.

Завършва свещеническото училище в Ламия, висшето си богословско образование първо в Църковната Школа в Атина, а след това и в Богословския факултет на Атинския университет.

Ръкоположен е за дякон през 1983 г., за презвитер през 1986 г. Дълго време е служил като ефимерий, предстоятел, свещенопроповедник и катехизатор в Свещените Митрополии на Фтиотида и Перистери (Еладска Църква).

През 2005 г. година става част от клира на Александрийската Патриаршия, където е назначен за предстоятел на Храма на Свети Георги в Триполи, Либия и за Протосингел на Свещената Митрополия на Триполи и цяла Либия.

През ноември 2008 г. отговаря за различни храмове на гръцката общност в Кайро. През 2013 г. отново се връща в Либия като Протосингел на Митрополията.

На 26 ноември 2014 г. по предложение на Н. Б. Блаженство Александрийския Патриарх г-н г-н Теодор II е избран от Светия и Свещен Синода за Викарен Епископ на Вереники (гръцки престолен град в Либия) и ръкоположен от него на 06 декември 2014 г.

На 24 ноември 2015 г. отново по предложение на Алексадрийския Патриарх Светият и Свещен Синод го избира за Епископ на Мозамбик.

Вечна му памет! Царство му небесно!

На снимката: Епископът на Мозамбик Хрисостом (вляво) и Митрополитът на Пилусион Нифон (вдясно). Митрополит Нифон се престави в Господа на 09.12.2020 г., а Епископ Хрисостом на 01.05.2021 г. И двамата бяха близки приятели и братя в Христа! Днес се събраха…

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal