Жители на търновско село събират пари, за да спасят храм на 140 години

За реставрацията на църквата в Палици са необходими 15 хил. лв.

Жителите на великотърновското село Палици събират пари, за да спасят 140-годишен храм от разруха. За целта са необходими 15 хиляди лева, част от които вече са събрани.

Храмът е изграден с доброволния труд на местни майстори, а земята е дарена от местни фамилии. Масивната каменна сграда е оцеляла повече от век без ремонти, но тази година покривът протекъл сериозно и нанесъл щети на храма. Затова хората от село Палици започват дарителска кампания в навечерието на Великденските празници.

„Била е съхранявана и дори през 2014 година е извършен частичен ремонт на покрива, били са пренаредени керемидите. Нуждае се от спешен ремонт на покрива. Започна разпокриването юни-юли месец, постепенно се увеличаваше, хората видели, че се качват белки по покривите и някъде декември месец започна да прокапва в сградата. Януари започна да пада и мазилка, фреските, дори проби и пода! След като видяхме, че няма да получим помощ на първия етап, се организирахме и поставихме кутии в магазините на селото, беше създадено сдружение с нестопанска цел, разкрихме банкова сметка и разпратихме над 50 писма на жители чиито корени са свързани със село Палици, получихме дарения от тях, но все още са недостатъчни!“, заяви кметският наместник Стефан Иванов.

В селото живеят по-малко от 100 души. Заради живописната природа и чистия въздух обаче все повече хора търсят имоти в Палици и населението се увеличава. Местните искат ремонтът на храма да започне час по-скоро.

„Стартираме кампания за подпомагане на църквата – да си я запазим , да може вярващите които дойдат да си запалят свещичка и имаме гости, които искат да си запалят, да се отвори църквата!“, заяви Николай Симеонов.

„Моето желание да се оправи, да се отремонтира църквата, да се изографиса, прозорците да се сменят и винаги да бъде на празник отворена“, заяви членът на църковното настоятелство Стефана Сталева.

От Инициативния комитет са потърсили помощ от Великотърновската митрополия и от държавата, но засега нямат отговор. От община Елена обаче са обещали частично да подпомогнат ремонта.

„Общинският съвет също биха могли да допринесат, но цялостният ремонт не е по силите на общинския бюджет, а и сградата е собственост на църковното настоятелство, на Митрополията!“, каза кметът на община Елена Дилян Млъзев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Инициативният комитет вече разглежда оферти и преговаря с местни строителни фирми. Въпреки течащия покрив, църквата продължава работи. Жителите на балканското селце не губят надежда, че парите бързо ще бъдат събрани и храмът ще бъде ремонтиран още това лято.

Източник: Dnes.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal