Начало » Новини » Светът » Епископ Атанасий Йевтич: Този негодник Ириней Бачки…

Епископ Атанасий Йевтич: Този негодник Ириней Бачки…

In other languages: GR MK


Автор: Архимандрит Романос Анастасиадис

Превод: Йордан Георгиев

Неописуемият Бачки Епископ Ириней Булович наистина се осмелява с голяма дързост да назовава името и словата на вечнопаметния бивш Захумско-Херцеговински Епископ Атанасий (Йевтич)…

Сега, когато Епископ Атанасий е починал и не може да го изобличи публично, Ириней може да използва и да изопачава, според обичайната му практика, всичко изречено и написано от почтимия сръбски Йерарх. Има обаче и свидетели и очевидци на блаженопочившия Атанасий, които знаят много добре какво мнение е имал за Ириней Бачки… Това мнение е запечатано вътре в стените на голям Светогорски Монастир, на всеослушание на много светогорски отци, от които стигна и до нашите уши този факт…

И така, когато Ириней Бачки е решил да смени ротата и да се предаде и продаде на Москва (с единствената цел да окупира Патриаршията в Белград), блаженопочившият Атанасий Йевтич, вбесен от подвизите на Ириней, е казал за учудване на светогорските старци следното: „Този негодник Ириней Бачки… Този, който мислеше, че американците ще му помогнат за целите му, той предаде и Сърбия, и Сръбската Църква… Този, който беше казал на американците, че уж Синодът на Сръбската Църква не възразява да се установят мюсюлмански анклави в чисто сръбски райони на Босна… Този, който ги вършеше и върши всичко с единствената цел да стане Патриарх…“.

Да, скъпи мои. Това е Ириней Бачки – „един негодник“, според признанието на блаженопочившия Атанасий Йевтич… Тежки думи, ще ми кажете. Да, но това е свещено слово на възмущение от един човек, който е понесъл много удари от интригите и игричките на Ириней.

Нека наистина да се помолим Бог да спаси Сръбската Църква от пагубния път на отстъпничеството, към който я водят хора като Ириней Бачки. Нека изпросим от Възкръсналия Христос да избави православните сърби от стремглавото спускане към схизмата, към където те вървят с пълна скорост по заповедите на Москва и на сламения човек Ириней Бачки. Амин.

Източник: Ρωμαλέω Φρονήματι

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal