Начало » Разни » COVID-19 » Евангелистите в Швейцария се обявяват против задължителните ковид сертификати за влизане в църква

Евангелистите в Швейцария се обявяват против задължителните ковид сертификати за влизане в църква


Швейцарското федерално правителство планира до лятото да въведе сертификат Covid-19, който ще бъде задължителен за достъпа до местата за поклонение в страната. В ход е процес за обществена консултация по темата.

Швейцарският евангелски алианс (ШЕА) отхвърли тази мярка, заявявайки, че „поклонението е израз на нашата религиозна свобода да се събираме и не трябва да се регулира от проверки на самоличността от всякакъв характер“.

Те посочват в изявление, че подобна наредба „би била непропорционална, тъй като евангелските църкви са въвели други ефективни мерки за защита от коронавируса от самото начало“.

„RES не иска да достигне точката, при която на хората се отказва влизане в църкви, просто защото не могат да представят личната си карта и сертификат за Covid-19. Това би било напълно чуждо на културата на поклонение, което допринася за солидарността у нас, както на индивидуално, така и на социално ниво “, добавя швейцарската организация.

Освен това те обясняват, че „според Федералната конституция църковните служби трябва да се третират по различен начин от другите събрания. Пропорционалността в борбата с пандемиите предполага даване на приоритет на най-щадящите мерки за ограничаване на разпространението на болестта ”.

ШЕА предупреждава, че „трябва да се има предвид, че не само пациентите в риск са сред уязвимите групи, но и хората, които вече не могат да си позволят тестовете или сертификатите на Covid-19, ако се налага да плащат за тях“.

Той също така подчертава, че „доколкото ни е известно, само един случай на лек клъстер е започнал по време на евангелска служба във френскоговоряща Швейцария и разпространението на клъстера бързо е спряно“.

Въпреки това, те „не са категорично против сертификат Covid-19“, тъй като той „би могъл да помогне за намаляване на риска от инфекция например на големи концерти, но би било непропорционално да бъде налаган на богослужения.“

Източник: Евангелски вестник

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal