Десетки убити при джихадистка атака в Буркина Фасо

In other languages: ENGR


Автор: Йордан Георгиев

Джихадисти убиха няколко десетки души при нападение днес в източната част на Буркина Фасо, което е едно от най-тежките нападения в историята на страната, съобщиха местни източници от силите за сигурност пред АФП.

Голям брой въоръжени лица нападнаха село Кодил в област Футури тази сутрин, причинявайки смъртта на няколко десетки цивилни лица“, каза регионален източник от силите за сигурност пред АФП. Служител от местна група за самозащита потвърди нападението, като каза, че са убити между 20 и 30 невинни цивилни лица.

Това се случи рано тази сутрин, когато някои хора все още бяха в домовете си. Десетки мъже нахлуха в селото и подпалиха къщи, а други стояха на стража и стреляха безразборно по хората“, добавят от АФП.

Освен загиналите, „около 20 души бяха ранени, няколко от тях сериозно“, добави вторият доброволец, оплаквайки се, че техните доклади за бойци в района и заплахи срещу селяните са игнорирани.

Но източник от силите за сигурност заяви, че „операциите за обезпечаване на населението и проследяването на тези лица са започнали веднага щом доброволците вдигнат тревога“.

Оценките на броя на убитите биха направили атаката в понеделник една от най-смъртоносните в Буркина Фасо.

Това се случва само седмица след като трима европейци – двама испански журналисти и ирландски активист за дивата природа – бяха убити в засада срещу патрул срещу бракониерството.

Бедна държава в Западна Африка, Буркина Фасо, подобно на съседите си Мали и Нигере арена на джихадистки атаки от 2015 г. насам.

Източник: France24.com


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎