Гръцкият външен министър Никос Дендиас посети Йерусалимския Патриарх Теофил III | СНИМКИ

In other languages: ENGR


Автор: Йордан Георгиев

Днес на 18 май 2021, външният министър на Гърция г-н Никос Дендиас посети Негово Божествено Блаженство Патриарха на Йерусалим г-н г-н Теофил III в Патриаршеския Палат в Йерусалим.

Г-н Дендиас е на посещение в Израел и Палестинските територии от вчера, където ще се опита да помири двете враждуващи страни. Важно е да се отбележи, че Гърция е в отлични отношения както с Израел, така и с Палестинските територии.

Посещението му в Израел, Палестина, Йерусалимската Патриаршия е част от неговото планирано посещение в региона, в което са включени също Египет и Йордания. В Йордания г-н Дендиас ще обсъди освен двустранните отношения между двете страни и проблемите в Близкия Изток и Източното Средиземноморие, но също и израело-палестинския конфликт, в който Йордания ще бъде основен посредник със силната подкрепа на Гърция и Франция.

По време на срещата, г-н Никос Дендиас обсъди с Патриарх Теофил опазването и защитата на всички свещени за християните поклоннически места в Израел и Палестина.

„Имах честта и благословията да се срещна с Патриарх на Йерусалим Теофил III в сградата на Йерусалимската Патриаршия. В центъра на нашата дискусия беше опазването на свещените поклоннически места (в Израел и Палестина) както и запазването на техния статус като такива“, написа в Twitter г-н Никос Дендиас.

(Обновено в 18:14 ч.)

По-късно в изявление на сайта на МВнР на Гърция по тази тема той заяви: „Днес сутринта се срещнах в Йерусалим с Патриарха на Йерусалим Теофил, за да му заявя по ясен начин за интереса на гръцкото правителство и на министър-председателя Кириакос Мицотакис за Гръко-православната Патриаршия на Йерусалим, едно от най-свещените учреждения на Християнството…“.

След това г-н Дендиас допълва, че веднага след срещата с Патриарха се е срещнал със своя израелски колега г-н Габи Ашкенази, а малко по-късно е заминал за Рамала, където се е срещнал с министър-председателя на Палестина г-н Мохамад Штайех. За всичко това е уведомил Съвета на министрите на Европейския съюз чрез видеоконферентна връзка.

След телеконферентната връзка г-н Дендиас е заминал за Аман, където се е срещнал със своя колега г-н Сафад като са обсъдили конфликтните ситуации в Близкия Изток и Средиземно море.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal