Начало » Новини » Мнения » Гражданският управител на Света Гора и Митрополитът на Поти и Хоби от Грузинската Патриаршия посетиха Фенер за Неделя на Самарянката | СНИМКИ

Гражданският управител на Света Гора и Митрополитът на Поти и Хоби от Грузинската Патриаршия посетиха Фенер за Неделя на Самарянката | СНИМКИ

In other languages: GR


Автор: Йордан Георгиев

На 30 май 2021, празникът на Неделя на Самарянката беше тържествено отбелязан в Центъра на Православието, в деня когато Вселенската Патриаршия празнува Събор на всички Свети Архиепископи и Патриарси на Константинопол.

Божествената Литургия беше възглавена от Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей, подпомогнат от Високопреосвещените Митрополит Старец на Халкидона г-н Емануил, Високопреосвещените Митрополити на Филаделфия г-н Мелитон, на Поти и Хоби г-н Григорий (Грузинска Патриаршия), на Силиврия г-н Максим, на Саранда Еклисиес (40 Църкви) г-н Андрей и на Пруса г-н Йоаким.

На Литургията присъства и Архонт Екзархът на Вселенската Патриаршия г-н Атанасиос Мартинос, председател на Братството на Архонтите Офикиалии на Вселенската Патриаршия „Богородица Паммакаристос (Всеблажена)“и граждански управител на Света Гора.

След Божествената Литургия, Негово Всесветейшество благослови гостуващите поклонници от Украйна, водени от отец Никола Капитула, Православна Църква на Украйна.

Негово Всесветейшество заяви пред гостите от Украйна, че с голяма радост ще посети тяхната страна през идния август по повод навършването на 30 години от нейната независимост.

След това, Архонтът Екзарх г-н Атанасиос Мартинос по време на приема в залата за аудиенция на Патриаршията, произнесе реч относно целите и предстоящите действия на Братството, между които ще бъдат тържествените инициативи и събития, които ще се проведат в Атина през ноември по случай 30 години от Патриршеското служение на Вселенския Патриарх.

От своя страна, Негово Всесветейшество благодари на г-н Мартинос за огромната подкрепа, която той лично и Братството оказват на Майката Църква. Той му благодари и за поетите разходи по реставрация на сградите на Свещената Богословска Школа на Халки и на Градската Школа в Галата.

На приема присъстваше и Високопреосвещеният Митролит на Поти и Хоби г-н Григорий от Грузинската Патриаршия, с която както заяви Негово Всесветейшество, Великата Христова Църква поддържа непоклатими и силни духовни връзки.

Митрополитът на Поти г-н Григорий поднесе и личните приветствия на Блаженейшия Католикос-Патриарх на Грузия г-н г-н Илия II към Вселенския Патриариах.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal