В Берлин ще има общ молитвен дом за християни, евреи и мюсюлмани


В германската столица бе положен първият камък на общ дом за християни, евреи и мюсюлмани “House of One”, който ще бъде място за вяра, молитва и дискусии между християни, евреи и мюсюлмани.

Церемонията, излъчена на живо в Youtube на 27 май сутринта, бе отложена от 14 април поради ограничения, свързани с пандемията. Общият монотеистичен дом ще бъде построен на едно от най-пустите места в Берлин, Гертрауденщрасе, който е част от Бундещрасе 1, многолентов път, който пресича историческия център на столицата като магистрала.

След около десет години проектиране, първият камък от международния проект House of One беше поставен в Петриплац, разширение на главния път и ще бъде място, където „евреи, християни и мюсюлмани съжителстват мирно и безпристрастно“ пише на уебсайта на проекта. Спонсори на проекта са Общността на Евангелската църква в Санкт Петри-Санкт Мариен и кварталът на Евангелската църква Берлин-Щатмит, Еврейската общност в Берлин и колеж Ейбрахам Гайгер, както и Мюсюлманският форум за междукултурен диалог. Поради куменически съображения,Католическата църква в Германия не е спонсор на общия дом, защото Берлинската архиепархия обясни още през 2019 г., че християните са добре представени от евангелската общност.

Сградата ще бъде тухлена на три нива, с кубична форма и ще има три отделни молитвени стаи – синагога, църква и джамия – както и централна зала за срещи, чрез която представители на други религии, както и на светското общество, ще осъществяват срещи и дебати Строителството на общия монотеистичен дом ще продължи четири години и ще струва 47 милиона евро, споделени между федералното правителство, провинция Берлин и частни дарения.

Източник: Vatican News

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal