Вселенският Патриарх пред грузинска медия: Москва не може да предоставя автокефалии нито в Абхазия, Украйна, Америка, нито където и да е другаде по света | VIDEO

In other languages: GEORUSUKR EN GR


Автор: Александър Иванов

Московската Патриаршия категорично няма право да предоставя автокефалия на никого, включително на Църквата в Абхазия. Това каза Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей в интервю за грузинската телевизия Formula NEWS.

Журналистът Георги Таргамадзе попита, дали признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна от Грузинската Патриаршия може да доведе до това, че Московската Патриаршия да предостави автокефалия на Църквата в Абхазия.

Московската Патриаршия няма право да предоставя автокефалия не само на Абхазия, но и на никого като цяло. Тя няма такова право. Това е изключителен прерогатив на Константинопол, което се потвърждава от традицията и практиката на Православната Църква през вековете“ – каза Негово Божествено Всесветейшество.

Вселенският Патриарх припомни, че през 1970 Москва е предоставила автокефалия на Православна Църква в Америка.

По този начин Москва се добра до най-богатата православна общност в Америка. Тази псевдоавтокефална църква обаче все още не е призната от никого. И въпреки това се самонарича Американска Православна Църква“ – каза той.

Що се отнася до Вашите думи, ако Грузинската Патриаршия признае автокефалията на Православната Църква на Украйна, и Московската Патриаршия предостави автокефалия на Абхазия – то това е натиск и изнудване, което няма основание.“ – каза Патриарх Вартоломей.

На 05 януари 2019 г. Вселенският Патриарх подписа Томос за предоставяне на автокефалия на Правосланата Църква на Украйна. На следващия ден, Вселенският Патриарх Вартоломей предаде Томоса на Предстоятеля на Православната Църква на Украйна (ПЦУ) Негово Блаженство Митрополит Епифаний в Катедралата на Свети Георги във Фенер. Това официално сложи край на създаването на Украинската Православна Църква.

Грузинската Патриаршия все още не е признала автокефалията на ПЦУ.

Той също така разкритикува Москва за немесата ѝ в църковните дела в Абхазия и Южна Осетия, като отбеляза, че тези региони са в диоцеза на Грузинската Патриаршия.

Лошо е, че Московската Патриаршия се намесва във вътрешните работи не само на вашата църква, но се намесва навсякъде, където реши. Гласи се за идеята да бъде Трети Рим и да стане водач на православните, но, както можете да видите, в продължение на 600 години, от падането на Константинопол до днес, това нейно желание не е изпълнено и никога няма да бъде изпълнено, защото Православната Църква има своя канонична система. Майката Църква, като координационен център на Православието, желае единство. Искаме да обичаме нашите братя и нашите църкви, но също така искаме и да съблюдаваме Свещените Канони, които са пазили нашата вяра през всички векове и са ни довели дотук.“ – казва Патриархът.

Антиканонично е Московската Патриаршия да се намесва както в Църквата в Абхазия, така и в Южна Осетия, тъй като те попадат в диоцеза на Грузинската Патриаршия. Лошо е, че Руската Църква се е намесила в тяхната дейност. Руската Църква използва политическата и военната намеса в тези региони (руските окупационни сили – Бел. Doxologia INFONEWS) в своя полза, отива там и се настанява. Дори, доколкото знам, тя има и свой Епископ, и се радва на създалата се ситуация.“ – каза Патриарх Вартоломей.

Когато пиша официални писма до Негово Блаженство Католикос-Патриархът на цяла Грузия, аз се обръщам към него с титула, който той желае. Ето защо го наричам и Митрополит на Абхазия. Вселенската Патриаршия призна брат Даниил[1] за Митрополит на Абхазия. Срещнах го, ако не се лъжа, по време на първото ми посещение в Грузия през 1978. Следователно Вселенската Патриаршия не се съмнява, че тези региони попадат в юрисдикцията на Грузинската Патриаршия.“ – довършва Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.


[1] Митрополит Даниил (Датуашвили) управлява Митрополията на Пицунда и на Цхуми–Абхазия до декември 2010, когато на 21 декември същата година Негово Блаженство Грузинският Патриарх Илия II приема директното управление на Митрополията, чието наименование преди това става част от неговия титул. Митрополит Даниил е преместен същата година да управлява Митрополията на Митрополит на Чиатура и Сачхере.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal