Начало » Други изповедания и религии » Други религии » Ислям » Вселенският Патриарх беше поканен от турския президент Ердоган на вечеря ифтар в Анкара | СНИМКИ

Вселенският Патриарх беше поканен от турския президент Ердоган на вечеря ифтар в Анкара | СНИМКИ

На вечерята присъства и ръководителят по религиозните въпроси към турското президентство

In other languages: TRGREN


Автор: Йордан Георгиев

Анкара, Турция

В сряда на 05 май 2021 г., турският президент г-н Реджеп Тайип Ердоган прие представители на християнските деноминации и еврейската общност в страната в президентския комплекс в столицата Анкара за ифтар или бърза вечеря по време на свещения месец за мюсюлманите Рамазан.

Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей след отправена покана от президента на Турската Република Негово Превъзходителство г-н Реджеп Тайип Ердоган замина в сряда за Анкара, където президентът даде вечеря ифтар, която се предлага в периода на Рамазана след края на дневния пост.

Сред официалните гости освен Вселенският Патриарх бяха президентът на фондация „Гръцка болница Балъкли” г-н Констандинос Яванидис, сироправославният Митрополит в Турция г-н Юсуф Четин, председателят на сирийската антична фондация г-н Саит Сусин, Главният равин г-н Ишак Халева, президентът на турската еврейска общност г-н Ишак Ибрахимзаде, президентът на фондацията на еврейската общност и съпредседател на еврейската общност г-н Ерол Коен, арменският Патриарх в Константинопол г-н Сахак Машалян, председателят на фондацията на арменската болница „Сурп Пъргич“ г-н Бедрос Шириноглу, духовният лидер на сирийската католическа общност г-н Орхан Абдулахад Шанли и председателят на асирийската католическа фондация г-н Зеки Басатемир.

Присъства и г-н Али Ербаш, ръководител по религиозните въпроси към турското президентство.

От своя страна, Негово Всесветейшество беше придружаван от Високопреосвещения Митрополит Старец на Халкидона г-н Емануил. Вселенският Патриарх поздрави за празника президента Ердоган и чрез него всички мюсюлмани в страната за Рамазана и за празника на поста, който продължава.

Също така, Вселенският Патриарх молитства Всеблагият и Милостив Бог да защитава всеки човек, особено в този период на пандемия и да подкрепи усилията на компетентните държавни и местни власти, но и здравните служби за справянето с нея както и за подкрепа на страдащите наши ближни.

Вселенският Патриарх благодари на президента Ердоган за изпратените топли пожелания към християните в Турция по повод Пасха.

Преди вечерята, Всесветейшият Патриарх и Митрополитът на Халкидона имаха специална среща в продължение на един час с г-н Ибрахим Калън, близък сътрудник и съветник на турския президент.

Вселенският Патриарх и Митрополит Емануил се завърнаха в Константинопол вечерта на същия ден, според съобщението от Пресслужбата на Вселенската Патриаршия.

Източник: Anadolu Ajansı

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal