Владика Мохачки Исихије изабран за епископа ваљевског

In other languages: BGGR – EN


Сабор Српске православне цркве на данашњем заседању изабрао је досадашњег епископа будимљанско-никшићког Јоаникија за митрополита црногорско-приморскoг, сазнаје РТС.

На челу Eпархије ваљевске биће епископ мохачки, игуман манастира Ковиљ Исихије. 

Први човек загребачко-љубљанске епархије није изабран и док се то не деси патријарх Порфирије наставиће да буде њен администратор.

Јоаникије долази на чело Митрополије црногорско-приморске након што је то место остало упражњено после смрти митрополита Амфилохија. На упражњено место епископа будимљанско-никшићког постављен је епископ диоклијски Методије, викар митрополита црногорско-приморског. 

Животопис Његовог преосвештенство Епископа ваљевског

Епископ Исихије (Рогић) је рођен 3. новембра 1965. године у Москви, од оца Милутина и мајке Јелене Рогић. Живео је у Београду али је, услед очеве дипломатске службе, већи део детињства и младости провео у иностранству. Поред Москве, живео је у Пекингу у Кини, Рангуну у Бурми, Картуму у Судану и у Вашингтону у Сједињеним Америчким Државама. Основну и средњу школу је похађао на енглеском и на српском језику. Године 1985. завршио је Дизајнерску средњу школу у Београду и стекао звање ликовног техничара дизајна графике. У периоду од 1987. до 1991. године, студирао је психологију на Универзитету Дистрикта Колумбије у Вашингтону (САД), као и на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Дипломирао је богословске науке на Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2018. године.

На самом почетку духовне и материјалне обнове манастира Ковиља, које је започео данашњи Патријарх српски г. Порфирије, отац Исихије се као искушеник придружио ковиљском братству 1991. године, да би у монашки лик био пострижен руком Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког г. Иринеја, на празник Сретења Господњег 1995. године. У чин јерођакона је рукоположен од тадашњег Епископа јегарског и игумана ковиљског г. Порфирија, 18. јула 1999. године, а недељу дана касније рукоположен је у чин јеромонаха. Достојанством архимандрита одликован је 21. новембра 2014. године и, на предлог игумана и ковиљског братства, постављен је за намесника ковиљске обитељи.

На редовном пролећном заседању одржаном у Пећкој Патријаршији и Београду од 29. априла до 10. маја 2018. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је архимандрита Исихија (Рогића), за викара Епископа бачког, са титулом епископ мохачки.

Епископ Исихије говори енглески и руски језик.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal