Ватиканските музеи отново отвориха вратите си, под знака на Дантe

Художествените и исторически колекции на папите от 3 март са отново отворени за посещения, след третото им поредно затваряне, наложено заради пандемията, с маршрут за изминаване (онлайн и през залите), посветен на Данте Алигиери, „Върховният поет“, в годината, в която се честват седем века от смъртта му, чрез изображенията, представящи неговата личност и „Божествена комедия“. Директорката на Ватиканските музеи Барбара Ята пояснява: „отваряме музеите при мерки за сигурност, сега е най-добрият момент те да бъдат посетени“.

На 3 март сутринта бе отворен главният вход на музеите, зад който се разкрива великолепието на Сикстинската капела, стаите на Рафаело, статуята на Лаокоон и синовете му, както и всички римски произведения в „Осмоъгълния двор“, очарователното пътуване във времето благодарение на Египетския и Етруския музей, Григорианският музей на светското изкуство, до Залата с каляските и автомобилите, използвани от папите.

Отваряне при мерки за сигурност, със задължителна резервация на билети

Музеите са отворени „безопасно“, гарантира директорката Барбара Ята, след третото им затваряне през 14-те месеца на пандемията, най-краткото, „само“ 49 дни, от 15 март, в сравнение с 88-те дни в периода октомври – февруари, запомнени като най-дългото прекъсване след Втората световна война. Следователно, винаги със задължителна онлайн резервация на уебсайта www.museivaticani.va, с вход в определен час и определен брой посетители, задължително носене на маска, измерване на телесната температура с термо-скенер, поставен при охранявания вход и гарантираната дистанция между посетителите, „по време на над 7-те километра музеен маршрут, богат на големи зали, дворове и градини, и с постоянно проветряване”, подчерта г-жа Ята.

Изложбената инициатива „Данте във Ватиканските музеи“

Музеите, отворени под знака на Данте Алигиери, през 700-годишнината от смъртта му, с изложбената инициатива „Данте във Ватиканските музеите“, лансирана на 3 май, „което е просто съвпадение с отварянето на музеите, но тя беше планирана от доста време“, се чете в сайта „и ще приключи на 31 декември. Има за цел да подчертае „червената нишка на Данте“, която преминава по целия музеен маршрут, посредством „онези произведения и визуални свидетелства, които пряко или символично се отнасят до флорентинския поет и неговия шедьовър: Божествена комедия“.

Отговор на поканата на папа Франциск

За да потвърди „силната и дълбока връзка между Върховния поет и Свети Петровия престол, между неговата литературна продукция и католическата вяра“, след като папа Франциск посвети на Данте Алигиери апостолическото писмо Candor lucis aeternae (Сиянието на вечната светлина), насърчавайки да стане достъпно литературното и човешко наследство на Данте и отвъд класните стаи, музеите на Ватикана „отговарят на това насърчение с виртуален дидактически проект, с лесен достъп и ползване на официалния уебсайт“.

Подробни брошури, които се превръщат в мини гидове на посещението

Подробните брошури и богатата фотографска документация, които се намират на портала на Музеите (consultale qui), всъщност представляват ценен дидактически материал, който може да се изтегли и отпечата, и който може да се превърне в практичен мини гид, който да носите със себе си, „когато пожелаете да отидете и да откриете лично Дантевите места и символи сред папските стаи и колекции“. В каталога, издаден от г-жа Аделе Бреда от отдела за византийско средновековно изкуство, която е координатор на целия дидактичен проект, има портретите на Данте, които Рафаело Санцио е нарисувал в Зала на подписването (Stanza della Segnatura), като поет в стенописа с планината Парнас, и след това сред блажените в стенописа „Диспут на Светото тайнство“.

Творбите, вдъхновили „Божествена комедия“

Но също и някои творби, припомнени от Поета в „Божествената комедия“, като се започне от голямата бронзова шишарка от римската епоха, която днес краси едноименния двор, до творбите, от които Данте е черпил вдъхновение, като етруският демон Харун в Етруския музей. След това Микеланджело, в стенописа си Страшния съд, несъмнено е имал предвид трите царства на Данте: Ад, Чистилище и Рай, когато е реализирал своя шедьовър, и накрая, цветните видения на Дантевия свят в „Божествената комедия“, илюстрирана от Салвадор Дали и рисунките, създадени за „Ад“ на Данте от Робърт Раушенберг, изложени в Галерията за съвременно изкуство. Според кураторката, този проект може да бъде, както пожелава папа Франциск в апостолическото си писмо, „призив за надежда, онази надежда, на която Данте е пророк“.

Барбара Ята: през 2020 г., 80% по-малко посещения, но започваме отново

Директорката на музеите, в интервю за „Vatican News“, представи проекта „Данте във Ватиканските музеи“ и отправи покана да се възползваме от тези първи месеци на отваряне на музеите, през които потокът от посетители все още не е интензивен, за да се насладим на спокойствие на безсмъртните творби. Г-жа Ята посочи, че „през 2020 г. имахме 80% спад на посещения, но гледаме с надежда към бъдещето“.

Барбара Ята поясни: „Опитахме се да използваме това време, за да извършим дейност, която би била трудна за изпълнение по време на нормалното работно време с посетители. По този начин успяхме да работим с по-голямо спокойствие, в редовното работно време, а не през нощта, не по празници, изпълнявайки много проекти. Не само дигиталното изпълнение на нашия каталог, но и на целия портал на музеите на Ватикана. Но също така и система за сигурност, която прави всички по-спокойни: с телекамери, а също и изпълнението на цялата част за дигиталното свързване в целия музей. Наред с други неща, днес ние отваряме отново врати с виртуален дигитален маршрут, посветен на Данте: онлайн дигитална изложба, както и „Дантев преход“, който може да се направи вътре в музеите през тази 2021 г., посветен на Великия поет.

Директорката добави, че в „Стаята на подписването“ на Рафало Санцио, която в известен смисъл е сърцето на Ватиканските колекции, „Божественият“ художник бе решил да нарисува Данте два пъти. Единият на планината Парнас, където, поне за широката публика, е логично поетът да е поставен там, заедно с други поети и художници, а другият, с още по-изтънчено внимание, заедно с теолозите, с много внимателно позоваване на духовността на поета.

Накрая г-жа Ята поясни, че „с помощта на спонсорите Patrons of the arts in the Vatican Museums, ние успяхме да преодолеем настоящия труден момент. Но трябва да гледаме с надежда към бъдещето и несъмнено с желанието да отворим вратите на музеите“.

Източник: Vatican NEWS


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ