Беларус: С „благословията“ на Путин и на Руската „Православна“ Църква измъчват хора, искайки от тях да кажат „Отче наш“, докато ги удрят с палки и налагат с ритници… | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: GR


Автор: Йордан Георгиев

Тази вечер в централната емисия новини по гръцката национална телевизия ΣΚΑΪ излъчиха специален репортаж за насилието и мъченията в Беларус, управляван незаконно от диктатура Александър Лукашенко, подкрепян от Путин, Московската Патриаршия и нейната религиозна структура в Беларус – Руска Църква в Беларус.

Кадрите са шокиращи, както и разказите на изтезавани беларуси, журналисти и очевидци, които не са съгласни с диктатурата на Лукашенко.

Архимандрит Романос Анастасиадис от полуавтономната Православна Църква на Крит, Вселенска Патриаршия написа следния коментар на Facebook страницата си:

«С „благословията на Путин и на Руската „Православна“ Църква, сатанинският необолшевишки режим на Лукашенко сее ужас и болка на страдащия беларуски народ…

Измъчват хората, искайки от тях да казват… „Отче наш“ (!!!), докато с палки издълбават кръстове по гърбовете им…

Това е Руското „Православие“. Това е „демокрацията“ а ла Путин и а ла Лукашенко…».Сега ви предоставяме и пълния репортаж на телевизия ΣΚΑΪ:

«Журналистът Роман Протасевич и приятелката му София Сапега са задържани в затвора „Акрестин“ в Минск. Този затвор е известен като затвор на ужасите, където задържаните и затворниците преживяват истински ад. В този затвор се прилагат методите на КГБ за изтезаване: мъчвания, бой с палки, електрошок, без храна, без вода и без сън за задържаните…. Този затвор се използва за задържане на всички противници на режима на Лукашенко, протестиращи и несъгласни с диктатурата му. Основната част от затворниците са „врагове на режима на Лукашенко“.

Кадри на изтезания без край в Беларус. От кадрите се вижда как полицаи изтезават и бият десетки протестиращи пред стените на затвора „Акрестин“ на ул. Акрестин в Минск. Жертвите се опитват по всякакъв начин да избегнат ударите…

Руски журналист:

На всеки въпрос, чийто отговор не хареса на беларуските полицаи, следва бой и продължителни удари. Хората викаха и крещяха, полудяваха от болка. Задължаваха ги да се молят, когато започват да ги удрят. Казват им: Кажете „Отче наш“, удряйки ги с палки и налагайки ги с ритници“.

В същия затвор са отведени Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега. От миналото лято този затвор е станал „истински ад за несъгласните в диктатурата, място за тяхното изтезание“. Виковете и крясъците на измъчваните се чуват ясно през цялата нощ зад стените на затвора (запис с виковете). Роднини на измъчваните, които нощуват пред стените на затвора записват тези викове и крясъци на непоносима болка, които издават техните близки.

Настя Груца – лекар от бърза помощ

През нощта всички чувахме виковете на момчетата, които бяха удряни изключително жестоко. Викаха, плачеха, крещяха…. знайте като (ранени) животни“.

Въпреки масовите протести от стотици хиляди беларуси по улиците, режимът на Лукашеко решава да употреби сила.

Мирон Витушка – задържан протестиращ

Родителите ми не отговаряха на обажданията ми, и те бяха задържани, защото ме потърсеха. И оттам започнаха трите дни на истински ад за мен“.

Кристина – задържана протестираща

Не ни даваха храна, нито вода. След като ни отведоха вътре, жените надзерателки започнаха да ни удрят с палки по краката. Надзирателите в Акрестин ни разнасяха като мебели, като предмети, които могат да ги ритат, а не като хора“.

Всичко това се случва, защото режимът вижда че губи властта на ужаса…

Майка на протестиращ

Видяхте ли младежа там отзад? Показа ни своя гръб. Вижте го сега… Удряли са го с палки по гърба, очертавайки един кръст върху него“.

Системните мъчения продължават цели дни, докато на мъчителите не им омръзне да измъчват задържаните и след това ги освобождават тъй като не са извършили никакво престъпление.

Освободените задържани показват пред камерите как са измъчвани и бити.

Освободен задържан

Така ни „поздравяваха“ надзирателите всяка сутрин“.

В социалните мрежи е пълно с клипове на задържани протестиращи, събирани в огромни зали за изтезаване. Дори има запис от тераса на сграда, където се вижда ясно как полицаи бият жестоко протестиращи.

Диктатурата на Лукашенко с благословията на Путин се опитва да затвори устата на всеки, който иска демокрация и свобода», завършва репортажът на телевизия ΣΚΑΪ.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal