Архиерейският Събор на Сръбската Православна Църква избра нов митрополит, двама нови епископи и петима нови викарни епископи

In other languages: SRBGRRO MK


Автор: Йордан Георгиев

Свещеният Архиерейски Събор на Сръбската Православна Църква съобщи, че е попълнил вакантните катедри на Черногорската Митрополия, Будимлянско-Никшичката Епархия и Валевската Епархия.

Заседанията на Събора се провдоха в храма на Свети княз Лазар, в криптата на Храма на Свети Сава в Белград от 24 до 29 май 2021 г., под председателството на Негово Блаженство Сръбският Патриарх г-н г-н Порфирий и с участието на всички Епархийски Архиереи на Сръбската Православна Църква като Шабацкият Епископ г-н Лаврентий не остана с тях до края на заседанието.

Архирейският Събор взе следните решения относно запълване на свободните катедри, както следва:

За викарни епископи на Сръбския Патриарх бяха избрани:

  • Йеромонах Йеротей (Петрович), събрат на монашеското общежитие на Свети Архангел в Монастира Ковил с титула Топлички Епископ;
  • Йеромонах Сава (Бундало), събрат на Монастира на Света Петка в Загреб, с титула Марчански Епископ;
  • Архимандрит Юстин (Йеремич), с титула Хвостански Епископ.

За Викарен Епископ на Бачкия Епископ г-н Ириней беше избран:

  • Архимандрит Дамаскин (Грабеж) с титула Мохачки Епископ.

За Викарен Епископ на сръбския Епископ в Дюселдорф и цяла Германия г-н Григорий беше избран:

  • Архимандрит Йован (Станоевич) с титула Хумски Епископ.

Мандатът в Свещения Синод на Бачкия Епископ г-н Ириней и на Шумадийския Епископ г-н Йоан (Йован) приключи като остават заместник-членове. По предложение на Сръбския Патриарх г-н г-н Порфирий за нови членове на Синода са избрани Сремският Епископ г-н Василий и Епископа на Зворник и Тузла г-н Фотий.

Съборът отбелязва със задоволство, че тази година се навършват сто години от основаването на Американско-Канадската Епархия на Сръбската Църква в тези две страни, първата нейна епархия на американския континент, деветдесет години от основаването на Белградско-Карловацката Архиепископия както и сто и четиридесет години от рождението на Свети Николай (Велимирович), шестдесет и пет години от успението му и тридесет години от пренасянето на мощите му от Либъртивил (САЩ) в родния му Лелич край Валево. Съборът препоръчва на всички епархии на Сръбската Православна Църква да отбележат тези важни годишнини по достоен начин.

Синодът разгледа с нужното внимание и грижа прояви, които застрашават и в някои случаи нарушават единството (московска пропаганда – Бел. авт.) на Православната Църква. Докладът на съборната комисия за Ясеновац беше взет под внимание като в същото време бяха разгледани проблемите на Сръбската Православна Църква в Сърбия и в страните от региона, както и в диаспората по света. В този контекст се обръща специално внимание на състоянието на нашата Църква и положението на сръбския народ в Косово и Метохия, където несправедливостта, натискът и насилието срещу сръбския народ и застрашаването на самоидентичността, свободата, правата и собствеността на Сръбската Православна Църква продължава, и то за съжаление, в по-тежка форма. Съборът също така се изправя пред предизвикателствата, с които се сблъскаха нашата Църква и вярваи в Черна гора, където новото правителство избягва подписването на вече договореното Основно споразумение между Сръбската Православна Църква и държавата Черна гора, където Сръбската Православна Църква е дискриминирана по отношение на всички останали църкви и религиозни общности, които действат в Черна гора.

Както всяка година, Съборът внимателно анализира ситуацията и проблемите на църковното образование и религиозното обучение в държавните училища в Сърбия.

Съборът отмени по-ранно свое решение за създаване на епископски съвети в различни църковни области, като се има предвид, че тези съвети са създадени като временни консултативни църковни органи по време на извънредните обстоятелства заради невъзможността ние епископите да се срещнем помежду си по време на тогавашното извънредно положение, а днес, слава Богу, вече няма пречки пред редовните срещи и сътрудничество между нашите архиереи от цялата каноничен диоцез.

Съборът изразява дълбоката си загриженост относно появата на нови законопроекти, дори закони, приети набързо, без подходяща подготовка и достатъчно обществен дебат и без диалог с църквите и религиозните общности. Въпреки че тези законопроекти и закони ги засягат пряко, със заплахата от ограничение или дори да отменят правото на църквите и религиозните общности да изповядват свободно своето вероизповедание, което противоречи на Конституцията на Сърбия и на обвързващите международни конвенции.

Съборът също така счита за неприемливо, че проектозаконът за културното наследство ограничава неговата валидност само до част от територията на Сърбия, тъй като изключва територията на Косово и Метохия от сферата на неговото действие, въпреки че там се намират най-големите сръбски светини и най-важните сръбски паметници на културата“, се казва в съобщението на Архиерейския Събор.

На снимката: Викарен Марчански Епископ Сава Бундало
На снимката: Викарен Хвостански Епископ Юстин Йеремич
На снимката: Викарен Топлички Епископ Йеротей Петрович
На снимката: Викарен Мохачки Епископ Дамаскин Грабеж
На снимката: Викарен Хумски Епископ Йован Станоевич

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal