Начало » Новини » Светът » Архиепископът на Томис Теодосий отговори на Румънския Патриарх Даниил: Само Бог може да ме санкционира | VIDEO

Архиепископът на Томис Теодосий отговори на Румънския Патриарх Даниил: Само Бог може да ме санкционира | VIDEO

In other languages: RO


Автор: Йордан Георгиев

24 часа след като писмото на Свещения Синод на Румънската Патриаршия беше публикувано в медиите, неминуемо дойде и отговорът от страна на Архиепископа на Томис Теодосий.

Решението на Синода е по инициатива на Негово Блаженство Румънския Патриарх г-н г-н Даниил, което по своята същност представлява обвинителен акт, според определението на румънските медии и църковни служители.

Високопреосвещеният Архиепископ на Томис г-н Теодосий след края на Божествената Литургия за празника на Светите Константин и Елена Теодосий събра всички медии и отговори на Патриарх Даниил: „Бог може да ми наложи санкция“.

В своето критичното писмо, Негово Блаженство Патриарх Даниил обяснява на Архиепископ Теодосий защо му е отказано повишаването му във вътрешната йерархия, тоест издигането му от архиепископ в митрополит.

Не искам да бъда патриарх. По молба на вярващите ние направихме интервенциите за възстановяване на Митрополията на Томис.

Ние реагирахме с молитва, знаейки, че Бог е върховната Истина и ще ни помогне да извадим Истината на бял свят. Днес се спрях на Светите императори Константин и Елена. Те искали да открият Светия Кръст, най-важният знак на християнството. И ние искахме да открием нашата история, от тук в Добруджа, толкова неясна история, която не познавахме.

Моето отношение беше християнско с цел да защитавам истинската вяра. Защитата на правилната вяра не е нещо отрицателно, а положително. Тук вярващите ме последваха”, заяви Негово Високопреосвещенство г-н Теодосий.

Както вече се установи, писмото на Синода представлява суров обвинителен акт относно поведението на Архиепископ Теодосий най-вече в периода на пандемията. Нещо повече, документът потвърждава, че отношенията между двамата висши Архиереи сериозно са охладнели особено на фона на посланията и призивите, лансирани от Архиепископ Теодосий по време на пандемията от коронавирус.

Въпреки че често Архиепископията на Томис създава противоречива картина, като се противопоставя на препоръките и разпорежданията на Румънската Патриаршия, тя все още иска от Румънската Патриаршия да издигне Архиепископията в ранг на Митрополия. В Архиепископията на Томис законовите, подзаконовите норми и правилата на Свещения Синод често се нарушават като например: ръкополагане на клирици от други епархии, без те да са представили каноничните изходни документи от епархията, към която принадлежат, допускането до докторантури на кандидати с оценки под 8,5 пункта, прием на свещеници и монаси от други епархии без съгласието на кириарсите на съответните епархии и др. канонични нарушения”, се казва в решението на Синода, инициирано от Негово Блаженство Патриарх Даниил.

Само Бог може да ме санкционира (да ми наложи наказание)

На въпрос на журналисти дали се страхува от възможна санкция (наказание), Архиепископът на Томис г-н Теодосий, отговори: „Ние не говорим за санкция. Говорим за положителни неща. Какви санкции? Бог може да ми наложи санкция. Само Бог може да ми наложи санкция. Но защо да се пенсионирам? Да се ​​пенсионираш означава да се откажеш“.

Също така, той уточни дали ще продължи по стъпките за възстановяването на Митрополията на Томис: „Да, разбира се, как мога да не предприема такива стъпки? Какво казва Свети Апостол Павел? „Как да не засвидетелствам по-нататък за истината?“Ако не засвидетелствам, това означава, че започвам да умирам, защото засвидетелстването означава живот.

Митрополията е била реалност и ако Бог иска, ще я има. Зависи от Бог, а не от хората. Решенията на Синода са вътрешни, а не публични. Ние не дискутираме за това“.

Източник: evz.ro

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal