Архиепископът на Атина Йероним прие представители на Интерпарламентарната асамблея по Православие | СНИМКИ

In other languages: GR


Автор: Александър Иванов

На 26 май 2021 Архиепископът на Атина Йероним прие представители на Интерпарламентарната асамблея по Православие. Това съобщава пресслужбата на Архиепископията на Атина.

Генералният секретар д-р Максимос Харакопулос, който беше придружен от негови сътрудници, благодари на Архиепископа затова, че „вратите на Архиепископията винаги са отворени за новините от дейността на асамблеята“.

Обръщайки се към Негово Блаженство той посочи, че „във ваше лице ние срещаме трезвеността на православния подход във всяко една дело, но и искрен поддръжник на усилията ни за разпространяване вярата и взаимна солидарност между народите“.

Харакопулос се позова и на пандемията, която засегна целия свят, подчертавайки че е нужна надежда за справяне с пандемията и ковид кризата.

Също така, той похвали Еладската Църква, чиято Йерархия доприесе значително за съобразяването с предписаните здравни мерки и за отслабване влиянието на конспиративните позиции и мнения относно коронавируса и ваксините срещу него. „С това изпитание смятам, че връзката между науката и религията стана още по-отчетлива“ – допълни той.

От своя страна, Сергей Гаврилов благодари на Архиепископа за приема и говори за отношенията между двете страни, както и за общите културни ценности и за вярата, която помага във времена на изпитания.

Архиепископ Йероним благодари на своите гости за посещението им като каза, че Асамблеята има важен принос в борбата с пандемията и разпространяваните фалшиви религиозни новини и информации.

Важно е да се уточни, че по време на срещата изобщо не е обсъждан варинат Атинският Архиепископ да се откаже да споменава Киевския Митрополит в своите Диптиси за да може да възобнови общението си с Московския Патриарх. Такива фалшиви новини се разпространяват в руските и някои украински медии с цел московска пропаганда. Сергей Гаврилов е наясно, че Атинският Архиепископ не се поддава на манипулация и московски натиск, на какъвто се поддават например Предстоятели и Епископи от поместните Църкви в бившите социалистически страни, като България, Полша, Чехия, Словакия и Сърбия.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal