Начало » Новини » Светът » Архиепископът на Америка Елпидофор: Турция трябва да преразгледа решението си за Света София

Архиепископът на Америка Елпидофор: Турция трябва да преразгледа решението си за Света София

In other languages: EN – GR


Превод: Йордан Георгиев

За науката и вярата

Няма конфликт между вяра и наука“, заяви Архиепископът на Америка г-н Елпидофор по отношение на измерението, което показа пандемията. Това заяви в разговор с директора на вестник „Катимерини“ г-н Алексис Папахелас по време на Делфийския икономически форум (Икономически форум в Делфи), който е под егидата на президента на Републиката г-жа Катерина Сакеларопулу.

Защитавайки тази гледна точка, съгласно съобщение от организаторите на форума, той отбеляза, че „Правилният разум и науката са дар от Бога за човека, който го отличава от останалото творение. Вярата има потенциала да надхвърли науката. Способността на Бог понякога е да премахне природните закони, които Той е създал“.

Освен това той поясни, че предложението му за начина на преподаване на Светото Причастие по време на пандемичния период е включвало много лъжички, отделни за всеки вярващ.

„Черният живот има значение“

Църквата на Америка беше в челните редици по време на акцията „Черният живот има значение“. В тази връзка Архиепископ Елпидофор отбеляза, че „гласът на протест на Църквата е очевиден. В края на краищата, за това, което ще бъдем съдени са животът, свободата, условията на живот, демокрацията, здравето. Те са в центъра на интерес за Църквата“.

Байдън: Неговите религиозни чувства са истински, а не за показ. Скоро Вселенският Патриарх Вартоломей ще посети Съединените щати

Президентът Байдън искрено уважава религиите. Неговите религиозни настроения са истински, а не за показ“, заяви Архиепископът на Америка, като същевременно разкри, че Вселенският Патриарх Вартоломей ще посети Белия дом скоро, в края на октомври тази година.

„Турция да преразгледа решението си за Света София“

Архиепископ Елпидофор призова Турция да преразгледа решението си за Света София, както се отбелязва в същото съобщение. Той отбеляза, че „тя използва неприемливо право, както казват – това на завоевателя. Тези практики принадлежат към други епохи“. Накрая, Архиепископ Елпидофот се пита дали „Турция се връща към османското си минало, преди демократична Турция“.

Източник: OrthodoxTimes.gr

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal