Ο Μητροπολίτης Καρθαγένης στη νησί των Λωτοφάγων | ΦΩΤΟ


Την νήσο Τζέρμπα στη νότια Τυνησία, ή αλλιώς, το νησί των Λωτοφάγων της αρχαιότητος όπου κατά τον Όμηρο βρέθηκε ο περιπλανώμενος Οδυσσέας με τους συντρόφους του, επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος, το τριήμερο από 21 έως και 23 Μαΐου ε.έ.

Στη συνοδεία του Σεβασμιωτάτου συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ελλην. Κοινότητος Τυνησίας κ. Ιωάννης Δύντσικος, ο Υποπρόξενος της Ελλην. Πρεσβείας κ. Γεώργιος Πινιαλίδης, η Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Τύνιδος, καθηγήτρια κα Σοφία Αργυροπούλου και ο υπάλληλος της Ι. Μητροπόλεως κ Amri Abdulaeheb.

Στα πλαίσια της ποιμαντικής επισκέψεως ο Μητροπολίτης και ο Πρόεδρος της Κοινότητος είχαν συναντήσεις με τοπικούς φορείς για την ανακαίνιση του ελληνορθοδόξου Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Τζέρμπας που χρονολογείται από το έτος 1896 και την ένταξή του ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο εν λόγω Ναός κτίσθηκε από Έλληνες σφουγγαράδες και ψαράδες κυρίως από την Κάλυμνο, την Ύδρα και την Σύμη, εις αντικατάσταση του προϋπάρχοντος Ναού του Αγίου Γεωργίου που βρισκόταν ΒΑ του κεντρικού οικισμού Houmt Souk του νησιού. Λόγω της ακμάζουσας ελληνικής παροικίας κατά τον 19ο αιώνα, ο Ναός κτίσθηκε σε περίοπτη έκταση έμπροσθεν της μαρίνας που δώρησε ο καλύμνιος έμπορος Σακκελάρης Κινδύνης σε σχέδια του Jovanni Maussardo

Ως γνωστόν, στη Τζέρμπα συνυπάρχουν αρμονικά οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες και αρκετοί ιστορικοί λατρευτικοί χώροι∙ Ναοί, Τζαμιά και Συναγωγές.

Πλήθος τουριστών και παραθεριστών επισκέπτονται εκτός των άλλων αξιοθεάτων και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν την πολυετή παρουσία του Ελληνισμού στις εσχατιές της Βορείου Αφρικής.

Την Κυριακή 23η Μαΐου τελέσθηκε πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Μελετίου, ύστερα από λειτουργική απουσία πλέον της 50ετίας καθώς και επιμνημόσυνος δέησις του προσφάτως κοιμηθέντος Δημητρίου Μαυροθαλασσίτη, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του ήταν φύλακας και συντηρητής του Ναού από το 1950.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος μετέφερε προς το Εκκλησίασμα τις ευχές του Μακ. Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. κ. Θεοδώρου Β΄, όστις και είχε επισκεφθεί την Τζέρμπα τον Ιούνιο του 2014. Επίσης, ευχαρίστησε καταλλήλως όλους όσους εργάστηκαν για την επαναλειτουργία του Ναού του Αγίου Νικολάου, ιδιαιτέρως τον κ. Mehdi Elouati της Association pour la Sauvegarde de l΄île de Djerba και επέδωσε τον διορισμό της νέας επιστάτριας και υπεύθυνης του Ναού κ. Μαρίας Gil, ορθοδόξου κατοίκου της νήσου.

Αρκετοί κάτοικοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαρά για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ενώ προσήλθε τιμιτικώς και ο Καθολικός Ιερέας της Τζέρμπας π. Matteo Lando μετά του οποίου ο Μητροπολίτης αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα.

Πηγή: romfea.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal