Ολοκληρώθηκε η Ιερά Αρχιερατική Σύνοδος του Πατριαρχείου Σερβίας. Εκλογή νέου Μητροπολίτη, δυο νέων Επισκόπων και πέντε νέων Βοηθών Επισκόπων

In other languages: SRB – BG – MKRO


Συνεδρίασε από τις 24 έως τις 29 Μαΐου 2021 η Ιερά Αρχιερατική Σύνοδος (Ιεραρχία) του Πατριαρχείου Σερβίας, υπό την προεδρεία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα Βελιγραδίου.

Η Ιερά Σύνοδος έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας σε ζητήματα που απασχολούν τους πιστούς ιδίως στις περιοχές του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου, σε εκλογή νέων Μητροπολιτών και Επισκόπων στις κενές επισκοπές και νέων Βοηθών Επισκόπων του Πατριάρχη Σερβίας, Επισκοπής Μπάτσκας και σερβικής Επισκοπής εν Ντύσσελντορφ Γερμανίας.

Η Σύνοδος μάλιστα στάθηκε στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου ενώ έφτασε μέχρι το Βελιγράδι και την Σύνοδο δεν υπέγραψε τη συμφωνία όπως αναμενόταν κάτι που οδήγησε το Επισκοπικό Συμβούλιο (δες πιο κάτω) να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία τόνιζε ότι δεν δέχεται πιέσεις.

Η κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου απασχόλησε έντονα την Ιερά Αρχιερατική Σύνοδο του Πατριαρχείου Σερβίας καθώς με το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί στο κράτος της Σερβίας για την πολιτιστική κληρονομιά το Κόσοβο μένει εκτός νόμου. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Συνόδου το νομοσχέδιο περιορίζει την ισχύ του στα κρατικά εδάφη της Σερβίας και αποκλείει την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά των Σέρβων στο Κόσοβο, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στο Πατριαρχείο Σερβίας.

Συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα φαινόμενα που υπάρχουν στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου όπου οι προκλήσεις για τους πιστούς παραμένουν έντονες. «Οι αδικίες και οι πιέσεις που δέχεται ο σερβικός λαός θέτουν σε κίνδυνο την ταυτότητα, την ελευθερία, τα δικαιώματα και την περιουσία των Σέρβων Ορθοδόξων» τονίζεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου και αναμένεται να δράσει προς την ομαλοποίηση των σχέσεων και την στήριξη των πιστών.

Στην Ιερά Αρχιερατική Σύνοδο τέθηκαν και άλλα θέματα για την Εκκλησία της Σερβίας. Εκφράστηκε η ικανοποίηση για τη συμπλήρωση 100 ετών από την πρώτη Επισκοπή του Πατριαρχείου Σερβίας στην Αμερική, την Επισκοπή εν Αμερική και Καναδά. Ακόμα θε εορταστούν σε όλες τις Επισκοπές της Εκκλησίας της Σερβίας η επέτειος των 140 ετών από τη γέννηση του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς 65 έτη από την κοίμησή του και 30 χρόνια από τη μεταφορά των λειψάνων του στη Σερβία από την Αμερική καθώς και τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Κάρλοβατς.

Ακόμα η Σύνοδος ανέλυσε τα προβλήματα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και της θρησκευτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία της Σερβίας ενώ ασχολήθηκε και με διοικητικά θέματα του Πατριαρχείου ενώ τονίζει ότι το νομοσχέδιο για την πολιτιστική κληρονομιά περιορίζει την ισχύ του μόνο στα εδάφη της Σερβίας και αποκλείει το Κοσσυφοπέδιο παρά τα μεγάλα Σερβικά πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται εκεί.

Τέλος η Ιερά Αρχιερατική Σύνοδος προχώρησε σε εκλογή Επισκόπων στις κενές επισκοπές.

Ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος εξελέγη Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, ενώ ο Βοηθός Επίσκοπος Διοκλείας κ. Μεθόδιος εξελέγη Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς, ενώ ο Βοηθός Επίσκοπος Μοχάτς κ. Ησύχιος εξελέγη Επίσκοπος Βαλιέβου.

Εξελέγησαν και οι Βοηθοί Επίσκοποι του Πατριάρχη Σερβίας:

  • Ιερομόναχος Ιερόθεος (Πέτροβιτς) αδερφός της Ιεράς Μονής Κοβίλ εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος Τοπλίτσας
  • Ιερομόναχος Σάββας (Μπούνταλο) αδερφός της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής Ζάγκρεμπ εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος Μάρτσας
  • Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος (Ιέρεμιτς) εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος Χόσνου (Χβόστνου)

Ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός (Γκράμπεζ) εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος Μοχάτς της Επισκοπής Μπάτσκας, ενώ ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης (Στανόεβιτς) εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος Χουμίου της σερβικής Επισκοπής εν Ντύσσελντορφ Γερμανίας.

Ανακοίνωση του Επισκοπικού Συμβουλίου του Πατριαρχίου Σερβίας από τις 28 Μαΐου 2021

Ως αποτέλεσμα της εκστρατείας από Μέσα Ενημέρωσης κατόπιν οδηγιών που έχουν δοθεί από πολιτικούς κύκλους από περιοχές που είναι ευρύτερες από τις αποκαλούμενες Σερβικές χώρες, το κοινό έχει την τάση να δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με το ποιος εκπροσωπεί τους πιστούς στα Εκκλησιαστικά ζητήματα και ποιος επηρεάζει τις αποφάσεις στα Εκκλησιαστικά σώματα. Η απάντηση σε αυτές τις αμφιβολίες είναι σαφής και απλή. Όλα γίνονται βάσει των κανόνων της Εκκλησίας και των διατάξεων του Συντάγματος της τοπικής Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

1 – Οι πιστοί από οποιαδήποτε περιοχή οποιασδήποτε τοπικής Εκκλησίας εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο και εκτός του Συμβουλίου όπου λαμβάνονται αποφάσεις στο όνομα του αρμόδιου τοπικού Επισκόπου.

2 – Οι Ιεράρχες, τα μέλη του Συμβουλίου μιας τοπικής Εκκλησίας, στην περίπτωση αυτή της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δε λαμβάνουν αποφάσεις υπό την επήρεια πολιτικών εκστρατειών ή πιέσεων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά μόνο κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, φροντίζοντας τη Σωτηρία και τους πιστούς. Οποιεσδήποτε πιέσεις και αναστάτωση των μέσων ενημέρωσης δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου στην πραγματική ζωή της Εκκλησίας του Χριστού συμπεριλαμβανομένης της εκλογής των Επισκόπων, του διορισμού τους σε Επισκοπικές προεδρίες και παρόμοια θέματα.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal