Νέος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος

In other languages: SRBBG – EN


Συνεδρίασε από τις 24 έως τις 29 Μαΐου 2021 η Ιερά Αρχιερατική Σύνοδος (Ιεραρχία) του Πατριαρχείου Σερβίας, υπό την προεδρεία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα Βελιγραδίου.

Η Ιερά Σύνοδος έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας σε ζητήματα που απασχολούν τους πιστούς ιδίως στις περιοχές του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου, σε εκλογή νέων Μητροπολιτών και Επισκόπων στις κενές επισκοπές και νέων Βοηθών Επισκόπων του Πατριάρχη Σερβίας και Επισκοπής Μπάτσκας και σερβικής Επισκοπής εν Γερμανία.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας η Ιερά Αρχιερατική Σύνοδος προέβη και στην εκλογή νέου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.

Η Ιερά Αρχιερατική Σύνοδος εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, τον Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο μέχρι σήμερα Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως.

Βιογραφία

Ο κατά κόσμον Γιόβαν Μίτσοβιτς γεννήθηκε στο χωριό Βελίμλιε Μπανιάνι του Δήμου Νίκσιτς του Μαυροβουνίου στις 20 Απριλίου 1959. Σπούδασε Φιλολογία και Θεολογία στο Βελιγράδι.

Στις 30 Οκτωβρίου 1990 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Τσέλιγια-Πίπερσκα (κοντά στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου).

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1991 και Πρεσβύτερος στις 17 Φεβρουαρίου 1991.

Στις 3 Ιουνίου 1999 χειροτονήθηκε στην Ιερά Μονή Τσέτινιε τιτουλάριος Επίσκοπος Βουδίμλιε, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου.

Στις 31 Μαΐου 2002 εξελέγη Επίσκοπος της νεοσύστατης Επισκοπής Βουδίμλιε και Νίκσιτς.

Στις 29 Μαΐου 2021 εξελέγη Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.

Πηγή: Митрополија црногорско-приморска

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal