Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Φανάρι παρουσία του Πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους και του Μητροπολίτη Πότι και Χόμπι από του Πατριαρχείου Γεωργίας | ΦΩΤΟ

In other languages: BG


Σε λαμπρή ατμόσφαιρα τιμήθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ημέρα κατά την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εορτάζει τη Σύναξη πάντων των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Πότι και Χόμπι κ. Γρηγόριο, από την Εκκλησία της Γεωργίας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος ευλόγησε τους προσκυνητές από την Ουκρανία, εκφράζοντας την μεγάλη χαρά του που θα επισκεφθεί την χώρα τους τον επόμενο Αύγουστο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριάντα ετών από την ανεξαρτησία της.

Αμέσως μετά, ο Άρχων Έξαρχος και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, στην ομιλία του, κατά τη δεξίωση που παρετέθη για την σημερινή εορτή, στην Αίθουσα Ακροάσεων του Ευγενιδείου, αναφέρθηκε στους στόχους και τις προσεχείς δράσεις της Αδελφότητας «Παναγία η Παμμακάριστος», μεταξύ των οποίων, όπως είπε, είναι και η πραγματοποίηση πανηγυρικής εκδηλώσεως, τον επόμενο Νοέμβριο στην Αθήνα, για την επέτειο των τριάντα ετών από την εκλογή και ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ευχήθηκε δε στην εκδήλωση να καταστεί δυνατή η παρουσία του Παναγιωτάτου. «Ο Θεός να Σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση, να Σας κρατύνει στους ευλογημένους αγώνες Σας και στην καλή μαρτυρία Σας για την αλήθεια, γα την εν Χριστώ ελευθερία και για την αγάπη, την σταυρωμένη και δοξολογική. Έρρωσθε, Παναγιώτατε, πολλά τα έτη Σας», κατέληξε ο Άρχων κ. Μαρτίνος.

Στην αντιφώνησή του, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, η οποία καθιερώθηκε λίγο μετά την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο, και υποδέχθηκε με θέρμη τον Πρόεδρο της Αδελφότητος, και τους παριστάμενους Άρχοντες, και στο πρόσωπό τους ευχαρίστησε όλους τους Οφφικιαλίους του Θρόνου για την πολυδιάστατη συμπαράστασή τους στο έργο της Μητρός Εκκλησίας. Ευχαρίστησε δε, όλως ιδιαιτέρως, τον Άρχοντα Έξαρχο Εντιμ. κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για την εκ μέρους του ανάληψη της δαπάνης για την ανακαίνιση του κτηρίων της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της Αστικής Σχολής Γαλατά.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε με εγκαρδιότητα και τον Σεβ. Μητροπολίτη Πότι και Χόμπι κ. Γρηγόριο, Ιεράρχη της Εκκλησίας της Γεωργίας, με την οποία, όπως είπε, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία διατηρεί αναλλοίωτους και ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς.

Πηγή: Orthodoxianewsagency.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal