Επίσκοπος Δορυλαίου για Ομογένεια Αμερικής: «Είμαστε περήφανοι να σας βλέπουμε να προοδεύετε και να διαπρέπετε»


Στην ιστορική Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, στα Χανιά της Κρήτης, θεσπίζεται ένα πρωτοποριακό και σπουδαίο έργο ιστορικής κληρονομιάς, το Ίδρυμα Μελέτης και Ερευνών «Πατριάρχης Βαρθολομαίος».

Μέσα του θα αποθησαυρισθούν και θα διαφυλαχθούν, τα αρχεία και τα αντικείμενα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του οποίου η πατριαρχία έχει σημαδέψει ανεξίτηλα την πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Θα προσκληθεί να το εγκαινιάσει ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης πιθανόν περί τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Εθνικού Κήρυκα”, πρόεδρος του Ιδρύματος θα είναι ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Στο μεγάλο αυτό έργο πρωτοστατεί ο ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, Επίσκοπος Δορυλαίου Δαμασκηνός, ο οποίος μίλησε για τη μονή στον “Εθνικό Κήρυκα”.

Ο Επίσκοπος τονίζει ότι η λειτουργική ζωή στη Μονή δεν έχει επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Αντίθετα, η προσευχητική ζωή των μοναχών έχει γίνει πιο δυνατή παρακαλώντας τον Κύριο να βοηθήσει να εξαφανιστεί γρήγορα ο θανατηφόρος αυτός ιός.

“Οι πιστοί, άλλωστε, αυτό μας ζητούν και αυτό είναι και το καθήκον του μοναχού, να προσευχηθούμε, όπως πάντοτε, να μας ελεήσει ο Θεός. Τώρα, που η ανθρώπινη ζωή τέθηκε σε τόσο μεγάλο κίνδυνο, το έχουμε όλοι περισσότερο ανάγκη από ποτέ”.

Για το ίδρυμα “Πατριάρχης Βαρθολομαίος”, σημείωσε πως πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και σπουδαίο έργο ιστορικής κληρονομίας που θα διαφυλάξει Αρχεία και Αντικείμενα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

“Θα επιτρέψει τη δημιουργία αρχειακού υλικού με απώτερο στόχο τη διάσωσή του αλλά και παράδοσή του στις επόμενες γενιές. Τα παραπάνω αποτελούν την ουσία του εγχειρήματος και είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που οδηγούμαστε στην άμεση υλοποίησή του.

Το Ίδρυμα θα διοικείται από το Συμβούλιο το οποίο θα αποτελούν σημαντικά πρόσωπα από τον χώρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της κοινωνίας μας γενικότερα”.

Αναφερόμενος δε στην ομογένεια της Αμερικής, ο Επίσκοπος Δορυλαίου δήλωσε πως “είστε οι πολύτιμοι πρεσβευτές μας σε μία τόση μακρινή ήπειρο που κρατάει ολοζώντανο το ελληνορθόδοξο φρόνημα.

Είστε αυτοί που τιμούν κάθε επέτειο της Ιστορίας της Ελλάδος, που μαθαίνετε στα παιδιά σας τη γλώσσα μας και εκείνα τη μεταδίδουν με τη σειρά τους στην επόμενες γενιές.

Η διάδοση της γλώσσας μας σημαίνει αυτόματα τη διάδοση του πολιτισμού μας κι εσείς αποτελείτε την αστείρευτη πηγή διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού στα πέρατα της Οικουμένης.

Είμαστε περήφανοι να σας βλέπουμε να προοδεύετε και να διαπρέπετε”.

Πηγή: orthodoxtimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal