III Неделя на Великия пост (Кръстопоклонна) 2021 в град Пловдив | СНИМКИ

В третата Неделя на Великия пост празнуваме поклонението на Светия Честен Кръст Христов. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, отслужи света Василиева Литургия.

С архиерея съслужиха: йеромонах Максим, икон. Деян Стоенчев- духовен надзорник, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни смесеният хор при храма с диригент Росица Димова.

В края на Великото славословие при пеенето на „Светий Боже” от светия олтар, епископът изнесе Светия Кръст и го постави в центъра на храма за поклонение и благословение на вярващите, както се полага в третата неделя на великия пост, след което пострига Петър Куртенков от гр. Пловдив за четец и певец. По време на Светата Литургия, след възгласа “И да бъдат милостите…” го ръкоположи в първата степен на свещенството – дяконската.

По време на причастния канон викарният архиерей произнесе проповед за светия Кръст. Мнозина пристъпиха към светото Причастие.

В края на богослужението с напътствени слова архиереят се обърна към новоръкоположения дякон, и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

DSC_3146

Източник: Свещена Митрополия на Пловдив

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal