7000 великденски яйца боядисват в Бачковския Монастир на Велики четвъртък

Днес е Велики четвъртък. С богослуженията православната църква напомня за редица събития от последните дни на Исус Христос.

По традиция много вярващи, спазвали Великденския пост, се причестяват днес, на Велики четвъртък, когато църквата припомня как на Тайната вечеря с апостолите Христос е установил светото причастие. След Василиевата литургия се извършва велик маслосвет, по време на който се освещава елей.

Над 7000 яйца ще бъдат боядисани в Бачковския манастир. 5000 от тях ще се раздадат на социално слаби. Отделно ще се боядисат 2021 великденски яйца, символизиращи настоящата година. Те ще бъдат раздавани на богомолците, които прекрачват прага на Светата обител. Тази година Бачковския манастир ще посрещне миряните на Велики четвъртък при спазване на всички противоепидемични мерки.

Трябва да благодарим на бога, че нещата вървят към по-добре, че все повече хора оздравяват, че милостта му не ни е напуснала, при това голямо изпитание в наши дни. В тях трябва да забравим страха и да намерим упование във Бога, утеха и надежда – така се обърна към всички от ефира на Радио Пловдив Игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.

„В този ден, на Велики четвъртък, да си спомним за тази велика, благодатна и мистична трапеза, на която Христос причести с кръвта си, тайнството, което е едно велико единение със Спасителя. На този ден всички ние сме призовани да си простим помежду си и да продължим със смирени сърца, чисти души и братска любов помежду ни“, каза епископ Сионий.

Празничното богослужение в събота в Бачковския манастир ще започне в 23 часа.Възкресението ще бъде обявено пред църквата. След това в централния храм на Светата обител ще бъде отслужена възкресна пасхална света литургия.

„В осем часа на 3 май, когато е втория ден на Великден, тръгва шествието към Клувията. Тази година се допускат да участват всички желаещи, но иконата на Света Богородица няма да носи от много хора. Тя ще бъде носена от двама души, които ще се сменят на определено разстояние. Този образец на носене на иконата сме го взаимствали от Света гора, където иконите не се носят на такива носилки, каквито сме свикнали да виждаме на шествието в Бачковския манастир, а по двама души я носят на определено разстояние. Това от една страна създава по-голям ред, а от друга – няма да има допиране на хора в близост един до друг. Разбира се, всеки иска да се докосне до светинята и да получи нейната благословия, нейната благодат. Особено в този свещен и благодатен ден. Но изискванията са такива, че не трябва да се събират твърде много хора на едно място и да се доближават твърде много“, обясни епископ Сионий.

Миряните, които тази година ще посетят Светата обител, ще могат да видят двата параклиса „Свети Апостоли“ и „Свети Теодори“, обновеният притвор на манастира, където завърши възстановяването на северната стена. Ремонтирани са и стаите за поклоници в южната част на двора.

Източник: БНР

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal