60 години от канонизацията на Свети Нектарий Егински

Автор: Архимандрит Стефан Сулмиотис

На 20 април 1961 г. Св. Синод на Вселенската патриаршия официално вписва в православния църковен календар името на св. Нектарий, митрополит Пентаполски.

След блаженото му успение на 9 ноември 1920 г. неговият ученик и ефимерий на манастира му йеромонах Сава (днес вече причислен към лика на светците – св. Сава от Калимнос – поч. 7 април 1948) се затворил в килията си, молейки се и изографисвайки първата икона на светеца.

След 40 дни предал иконата на игуменката Ксения (поч. 1923), нареждайки й да я постави в проскинитария за поклонение. Игуменката се уплашила да не би да възникне проблем с местните църковни власти и първоначално отказала.

Уверението на св. Сава, че светецът е намерил голяма милост в Господа, я успокоило и тя изпълнила думите му. Освен това още тогава сред клирици и миряни се носела славата му на свят епископ!

Много са чудесата, които извършил с горещата си молитва светецът още приживе. Първият, който написва негово житие, е светогорският монах Авимелех Бонаки (поч. 1966), една година след успението му, в което разказва за светостта и чудесата му. Самият той се запознал със св. Нектарий по време на неговото посещение на Света Гора през лятото на 1898 г. Двамата разговаряли и още тогава той познал светостта му. Много били свидетелите на неговата святост, между които и много светци, които го познавали лично. Такива били светите Даниил Катунакиотски, Йероним Симонопетритски, Амфилохий Патмоски, Филотей Зервакос, Гервасий Параскевопулос, както и много образовани хора на неговото време.

Първото „официално“ честване на паметта му в неговия манастир става през 1946 г.

Приснопаметният монах Герасим Микроянитис (поч. 1991), великият химнограф на Великата Христова църква, съставя през 1932 г. неговата служба. Тя е издадена за първи път през 1937 г. Почитта към него се разпространявала сред духовните му чеда в Атина и в други гръцки градове.

Стичането на хиляди поклонници и множеството чудесни знамения трогнали тогавашния митрополит на Егина Прокопий (поч. 1965), който през 1959 г. изпраща официално писмо до св. синод на Гръцката църква за канонизирането на епископ Нектарий. Предложението е прието и събраните документи и свидетелства за придвижени към Вселенската патриаршия.

Канонизацията му става по времето на патриарх Атинагор, който лично е познавал светеца, посещавайки като дякон остров Егина заедно с тогавашния Атински архиепископ Мелетий Метаксас. Тогава св. Нектарий подарил на дякон Атинагор своя снимка с пророческо посвещение: „На човека, който е определен да напише история“. Патриарх Атинагор винаги държал снимката на бюрото си като благословение.

Св. Нектарий е включен официално в агиология на Православната църква на 20 април 1961 г. Още през същата година празникът му е тържествено отбелязан от 3 до 6 ноември в манастира на о-в Егина. Александрийската патриаршия също е представена на тържествата. На острова се събират хиляди хора, като медиите говорят за истински „духовен земетръс“.

Днес св. Нектарий се почита в целия свят. Няма православен храм без негова икона, стотици са храмовете и манастирите, носещи неговото име.

Източник: Двери БГ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal