Ценна археологическа находка в Йерусалим

Археолозите в Стария град Ерусалим са открили рядка сребърна монета, за която се смята, че е била използвана за плащане на Храмовия данък по време на управлението на цар Ирод.

Монетата, известна още като „Тикъл шекел“, е намерена в кутия с артефакти по време на проект за консервация в музея „Кулата на Давид“. По-рано кутията е била открита по време на последния консервационен проект през 80-те години, но по-късно е била изгубена до скорошното ѝ преоткриване.

В интервю за CBN News Ейлат Либер, директор на музея, обяснява, че откритието на рядката монета дава допълнителни доказателства за историческата достоверност на историята на Исус, който разпръсна търговците, които обменяха пари в храма.

„От евангелията знаем, че Исус е посещавал Ерусалим. Знаем също, че е разговарял с търговците, обменяли пари в храма“, обяснява Лайбер.
„И така, тук имаме реални доказателства, археологически доказателства за онова, което казват историческите източници.“

Както е посочено в четирите евангелия, Исус е прочистил храма, като е обвинил търговците, обменящи пари, че са го превърнали в „разбойнически вертеп“ или „дом за търговия“ (Евангелието от Йоан).

В кулата на Давид, която е древна цитадела, разположена близо до входа на Яфа в стария Ерусалим, се намира и дворецът на Ирод. Там очевидно се е състоял така нареченият съдебен процес срещу Исус, според редица историци и теолози.

Това неотдавнашно откритие на шекела от Тир свързва миналото, настоящето и бъдещето на Давидовата кула.

„Можете да видите как миналото, настоящето и бъдещето всъщност се срещат тук в кулата на Давид. По време на работата за бъдещето на цитаделата намерихме доказателства от миналото. И всъщност можем да знаем повече за нашата идентичност“, казва Либер. „Християните могат да видят как техните свещени източници, историите, записани в Евангелията оживяват тук в Ерусалим.“

По време на Втория храмов период монетата е произведена в древния град Тир, който се намира в Ливан. Според еврейската медия The ​​Jerusalem Post монетите от Тир са сечени от 125 г. пр. Хр. до 66 г. сл. Хр.

Тикълският шекел е бил използван от поклонниците, които са пътували до храма в Ерусалим за големите годишни празници Пасха, Петдесятница и Шатроразпъване

След откритието монетата ще бъде част от нова изложба в музея през следващата година.

Източник: Евангелски вестник

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal