Цветарките пред Митрополитския Храм в Пловдив коментираха отношението на хората към Църквата и вярата

Две усмихнати баби посрещат вярващите пред храм „Св. Марина“ всеки ден. Носят си столчето, вадят китки с цветя и сядат на раздумка. Когато някой се засили към Божия дом, те му се усмихват и му предлагат цветя.

„Някой път се чудя на хората. Предлагам им цвете, за да поднесат в църквата, те отговарят троснато „Не!“. Днес също. Ама днес цветето не е кой да е, а за Христос“, каза едната, която сама пожела да се представи като по-младата.

Разговорът поде другата. „Много се промени отношението към вярата. Сега идват в храма, ама сякаш някой насила ги кара. Това ако не го чувстваш, няма смисъл да идваш. Стана задължение – идваш, палиш свещ, кръстиш се набързо и бягаш“, коментира тя.

И двете са учудени от отдалечеността на хората от църквата. „Рядко идват млади хора. Най-вече вътре се молят хора, които имат на главата големи проблеми, с болни близки, с малки деца. Но прави впечатление, че не са запознати въобще. Често питат „Какъв празник е днес, та продавате цветя?“. И то чудното е, че и възрастни питат, дето за тях се смята, че са по-запознати“, говориха в един тон двете цветарки, след което потънаха в спомени едно време какви дълги опашки са се точили пред храмовете.

Малко след това при тях се намърда и трета цветарка, която впечатли със своята мълчаливост.

Източник: Вестник Марица


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎