Сръбският Патриарх Порфирий прие директора на Службата за Косово и Метохия Петър Петкович

Автор: Александър Иванов

На 08 април 2021 Негово Блаженство Сръбският Патриарх г-н г-н Порфирий прие директора на Правителствената служба за Косово и Метохия г-н Петър Петкович. Това съобщава пресслужбата на Сръбската Патриаршия.

Негово Блаженство изслуша внимателно анализа на ситуацията и проблемите от ключово значение за оставането и оцеляването на сръбския народ в южната сръбска провинция. Патриарх Порфирий изрази задоволство от сътрудничеството между Сръбската Патриаршия и Службата за Косово и Метохия, особено във връзка с подкрепата на църкви и монастири, които са важни за всички, които живеят там, защото в тях свещеници, монаси и монахини ежедневно се молят за мир и благополучие. Негово Блаженство специално подчерта необходимостта от запазване на мира, както и това, че сръбската държава трябва да настоява за поддържане на диалога относно принципите на закона и справедливостта.

Директор Петкович посочи, че ситуацията със сигурността и положението на сръбския народ в Косово и Метохия са изправени пред множество предизвикателства и сериозни изкушения, защото има опасност диалогът и разговорите да бъдат заменени с изнудване и заплахи.

Патриарх Порфирий, който вече е добре запознат с проблемите на църквата и хората в Косово и Метохия, специално посочи опасността от продължаване на атаките срещу светини. Събеседниците се съгласиха, че подобни атаки имат за цел изгонване на сръбския народ от вековните огнища, заличаване на тяхното минало и духовност, както и унищожаване на всяка следа от историческата приемственост на сръбския народ и държава в Косово и Метохия.

По-нататък стана въпрос и за възстановяването на повредени храмове и монастири, а накрая г-н Петър Петкович информира Сръбския Патриарх за процеса по ваксинация на сръбското население в Косово и Метохия срещу коронавирус COVID-19.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal